Atelierul pictorilor fără secrete

Festivalul Internațional al Educației Niciun comentariu la Atelierul pictorilor fără secrete 5

La vernisajul expoziției „Atelier 35”, organizat pe data de 16 iunie, spectatorii i-au avut în față pe tinerii artiști care și-au lăsat semnăturile pe cele peste 40 de lucrări din Piața Uni­rii. I-au văzut cu mîinile pătate de culorile cu care și-au îmbrăcat pînzele, de față cu toți, la tabăra de creație din centrul Iașului. Și Felix Aftene, președintele filialei din Iași a Uniunii Artiștilor Plas­tici, și-a părăsit pentru cîteva mo­men­te șevaletul, pentru a dezveli de secrete tablourile și sculpturile adăpostite în „Piața Artelor”. „În această galerie din Piața Unirii cred că am avut mai mulți vizitatori decît la celelalte expoziții Ate­lier 35, organizate de Uniunea Ar­tiș­ti­lor Plastici. Gala Atelier 35 înseamnă că sînt artiști de pînă în 35 de ani care au fost premiați la ultimele expoziții”, a spus acesta.

Zidul de spectatori s-a spart abia cînd expoziția a fost declarată deschisă.

Criticul de artă Petru Bejan, pre­zent și el la vernisaj, a apreciat că expoziția aparține unor tineri care „trăiesc prin artă și respiră felul acesteia de a fi”. Despre tabăra din Piața Unirii, acesta a explicat că „se dorește a fi o ieșire în aer liber, o punere laolaltă a lucrărilor celor 25 de artiști. Fiecare a venit cu ce avea mai bun. Astfel, avem o imagi­ne asupra preocupărilor generației ti­ne­re, a artiștilor de pînă în 35 de ani”.

Zidul de spectatori de la intrarea în galerie s-a spart abia cînd expoziția a fost declarată deschisă. Pașii au iz­buc­nit în toate părțile, mai curioși sau cu apăsări sfioase. Cu ochi critici, unii au apreciat tablourile în tăcere sau ajutați de arătări de deget înspre picturile pastelate, înspre albastrul roial sau griul iernatic. De-afară, glasuri to­ropite cereau explicații, iar cînd nu erau mulțumiți, trecătorii se con­vin­geau de unii singuri ce înseamnă Piața Artelor. Își ghemuiau pleoapele la atin­gerea umbrei, pentru ca mai apoi pri­vi­rile să îmbrățișeze ursul de pluș pictat pe o pînză pe care abia dacă o pu­teai cuprinde cu brațele. La cîțiva pași, artiștii s-au întors la șevaletele dezgolite în fața tuturor. Pentru hoții de talente, lecțiile de artă predate gratuit au fost un adevărat chilipir.

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top