Lecția de negociere a Lordului Trimble

Festivalul Internațional al Educației Niciun comentariu la Lecția de negociere a Lordului Trimble 6

„Nu poți să învingi o organizație fără să știi nimic despre ea”. Lordul David Trimble se plimbă încruntat pe podiumul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, căutându-și, parcă, cuvintele scrise apăsat pe agenda minții. Ne spune că acesta este primul lucru pe care îl întreabă cineva: cum a putut să stea la masă cu teroriști, cu oameni care știu că au luat viețile altora, și să negocieze un armistițiu. Fiindcă, în 1998, alături de John Hume, a reușit să domolească un conflict care ardea de mai bine de 30 de ani în Irlanda de Nord și în care își pierduseră viețile peste 3.500 de oameni. Fapt pentru care a primit și Premiul Nobel pentru Pace.

Au acceptat să se întîlnească cu liderii Irish Republican Army (IRA) și să facă ceea ce nu avusese nimeni curajul înaintea lor: să negocieze. „Nu știm de ce au venit la noi în primă fază ca să începem negocierile și probabil nici nu vom ști vreodată. Cea mai bună bănuială a noastră este aceea că aveam oameni infiltrați și că aceștia și-au dat seama că, dacă ar fi continuat nu aveau decît de pierdut, așa că au decis să mute lupta în mediul politic. Să fie reprezentați în partide și să lupte democratic pentru drepturile lor. Noi am fost de acord să lucrăm cu ei în aceste condiții. A fost și greu dar ne-a ambiționat condiția pe care le-am impus-o în acordul pe care l-am semnat, aceea ca ei să renunțe la violență în detrimentul democrației.”

A povestit de atîtea ori întâmplările de la sfîrșitul mileniului trecut încît, acum, chipul nu îi mai este brăzdat de nici o emoție.

Au primit un mesaj, prin intermediari, care le spunea că războiul s-a sfîrșit, „dar avem nevoie de ajutorul vostru pentru a-l încheia”. Niciodată nu îi vor face pe oamenii care au trimis acel mesaj să-l recunoască. Probabil, spune lordul Trimble, nici nu îi vor găsi. „Jucăm jocul după aceleași reguli acum. Au fost reprezentanți ai lor care au fost votați și care sunt, acum, în structurile de conducere ale țării. Nu ne strîngem în brațe, nu suntem prieteni, dar este important că ei au ajuns acolo legal și democratic”. Ca parlamentar englez a militat întotdeauna pentru a păstra deschisă o portiță de negociere. Trebuie să le oferi tuturor posibilitatea de a începe negocierile, chiar și dacă este vorba despre talibani. Dar asta nu înseamnă că trebuie să mergi cu mîinile în buzunar și să te așezi cu ei la masa de negociere.

A povestit de atîtea ori întâmplările de la sfîrșitul mileniului trecut încît, acum, chipul nu îi mai este brăzdat de nici o emoție. Mai degrabă se amuză de faptul că microfonul din mînă nu vrea să-l asculte și că, pentru a patra oară, e nevoit să îl schimbe ridicînd nevinovat din umeri. „Poate e ceva de la mine”, și din sală răsună zeci de rîsete.

Printre momentele în care ne-a vorbit despre economie europeană și despre puterea pe care o are moneda națională în detrimentul monedei unice, sau despre felul în care Apple sau Google reușesc să ocolească sistemul legislativ plimbîndu-și profitul prin atîtea țări încît, în final, să plătească impozite minimale, Lordul John Trimble a ținut să-i facă pe cei din sală să conștientizeze cît de mult a avansat tehnologic ascultarea electronică. „știu cazul unei mame, căreia i-a fost furată mașina în timp ce era la un supermarket, cu copilul în ea.” În timp ce poliția urmărea mașina prin GPS, asigurînd-o pe femeie că în curînd își va recupera copilul în siguranță, au spart sistemul de Home Entertainment al mașinii pentru a o liniști.  „Astfel, au putut să asculte prin microfonul preinstalat tot ceea ce se întîmpla în mașină. Au auzit copilul rîzînd, părînd liniștit, nimic nu i se întîmplase. Desigur că ascultarea electronică își are limitele ei, dar aceasta, cu timpul, a evoluat foarte mult”, a explicat lordul Trimble. Însă acesta nu s-a lăsat păcălit de o întrebare din sală în care se afirma, în subtext, că Regatul Unit s-ar afla în menghina sistemelor de securitate interne. „Să fim limpezi. Nu sîntem conduși de sistemele de securitate, acestea sunt ferm sub conducerea democratică a structurilor de conducere.”

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top