Alegerea rectorului, o prioritate pentru puține universități

Academia de gardă Niciun comentariu la Alegerea rectorului, o prioritate pentru puține universități 50
Alegerea rectorului, o prioritate pentru puține universități

Studenții și cadrele didactice de la cele cinci universități de stat ieșene vor vota metoda prin care va fi ales rectorul pentru mandatul 2020-2024. Conform „Metodologiei referitoare la procesul de constituire și alegere a structurilor și funcțiilor de conducere la nivelul instituțiilor din sistemul național de învățămînt superior”, modalitatea de alegere a rectorului va fi hotărîtă prin referendum cu șase luni înainte de desemnarea rectorului. Însă, pînă acum, doar Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) au aprobat o metodologie.

Conform articolului 209 din Legea Educației Naționale 1/2011 și capitolului 4 din Ordinul de Ministru nr. 3751 pentru aprobarea metodologiei, există două metode prin care poate fi ales rectorul. Fie prin votul universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare ale universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senat și din consiliile facultăţilor, fie pe baza unui concurs public bazat pe o metodologie aprobată de Senat.

La UAIC, metodologia a fost aprobată de Senatul universității în ședința din 28 martie 2019, atunci cînd s-a constituit și Biroul Electoral al UAIC responsabil cu organizarea şi desfăşurarea referendumului pentru alegerea modalității de desemnare a Rectorului pentru mandatul 2020 – 2024, care are ca membri titulari cinci cadre didactice și doi reprezentanți ai studenților, la care se adaugă ca membri supleanți alți doi profesori și un student. „Asociațiile studențești pot avea o implicare activă în dezbateri și analize ale strategiilor de reprezentare pentru a ameliora, în viitor, procesele electorale”, a declarat prof. univ. dr. Adriana Prodan, președintele Biroului Electoral al UAIC.

Dezbateri publice de informare organizate la Universitatea de Medicină

La UMF au fost organizate dezbateri publice pentru informarea informarea studenților și a cadrelor didactice privind metodologia pentru desfășurarea referendumului. Aceasta a fost aprobată de Senatul universității la data de 26 martie, iar dezbaterile publice au avut loc pe 10 și 11 aprilie în Aula „George Emil Palade” a UMF.

Anul acesta, conform hotărîrii Senatului universității, referendumul va avea loc pe 8 mai în sala Rockfeller, pentru cadrele didactice de la Facultatea de Medicină și în holul din fața Aulei „George Emil Palade”, pentru cadrele didactice de la facultățile de Medicină Dentară, Farmacie și Bioinginerie Medicală. Referendumul este organizat la fiecare ciclu electoral, adică o dată la patru ani și se organizează cu minimum șase luni înaintea alegerilor propriu-zise. În cazul în care nu se va îndeplini cvorumul, va avea loc un al doilea tur pe 10 mai. „În condițiile în care se va obține cvorumul de votare de 50+1 din comunitatea academică de titulari cu drept de vot, care presupune cadre titulare și cadre de cercetare plus reprezentanți ai studenților, nu va mai fi nevoie de un al doilea tur”, a declarat conf. univ. dr. Elena Toader, președintele Biroului Electoral al UMF.

Pe de altă parte, la UAIC, unde primul tur este programat pentru data de 20 iunie 2019, va exista doar o singură secție de votare pentru referendum, amplasată în Sala Senatului. „Este important ca studenții să participe la procesul electoral pentru că rectorul are conducerea executivă a universității. Alegerea unei modalități rămîne reprezentativă pentru autonomia universitară”, a adăugat prof. univ. dr. Adriana Prodan.

Primul tur al referendumului de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va fi organizat pe 18 iunie, iar, în cazul în care nu se va îndeplini cvorumul, un al doilea tur a fost stabilit pentru data de 25 iunie. Totuși, conform prof. univ. dr. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIASI, încă nu a fost ales un Birou Electoral. Pe de altă parte, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași nu a fost încă stabilită o dată pentru desfășurarea referendumului, iar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași comisia electorală urmează să fie stabilită în următoare ședință a Senatului.

de Lorel ATOMEI
de Victoria SUCITU

Sursa foto: www.diggita.it

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top