Diagnosticarea bolilor animalelor se face și fără RMN

Academia de gardă Niciun comentariu la Diagnosticarea bolilor animalelor se face și fără RMN 150
Diagnosticarea bolilor animalelor se face și fără RMN

Christoforos Posporis, doctor și intern în neurologie la Pride Veterinay Centre din Derby, Anglia, a susținut joi, 30 mai 2019, două conferințe intitulată „Propriocepția este la bază” și „Există viață fără RMN?”. Evenimentele a avut loc începînd cu ora 18.00 în Amfiteatrul A1MV al Facultății de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV). Evenimentul a fost deschis de șef lucr. dr. Mihai Musteață care l-a prezentat pe Christoforos Posporis, spunînd că „a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara și că lucrează în prezent în Marea Britanie”.

La începutul conferinței, medicul a spus că România este țara în care și-a crescut familia, adică trei cîini și o pisică pe care i-a adoptat, accentuînd faptul că orice ar face un om, animalele sale trebuie să fie cele care beneficiază. El a continuat prin a le arăta celor din sală locurile în care a lucrat sau unde a învățat despre neurologie, printre care România și Anglia, atrăgînd atenția asupra faptului că în momentul în care oamenii decid să studieze acest domeniu, trebuie să se gîndească totdeauna că teoria fără practică nu există și că vor întîlni și cazuri grave. „În România există impresia că oamenii din Anglia au mulți bani, dau mii de lire pe un RMN, doar că diferența de costuri nu e așa mare; în România, oamenii dau în jur de douăzeci de milioane pe această metodă de diagnostic, iar în Anglia 2.000 de lire”, a subliniat doctorul motivul pentru care a abordat subiectul RMN-ului pentru conferința sa.

După ce a vorbit despre imagistica pe bază de rezonanță electrică, spunînd că prin aceasta se pot descoperi leziunile foarte severe ale unui animal, Christoforos Posporis a adăugat că neurologia presupune ca înainte de RMN, doctorul să aibă o ipoteză pe care ulterior o va confirma sau infirma. „RMN-ul detectează leziunile, dar e greu să le diferențieze. Studiile au demonstrat chiar că 50% din cazuri sînt diagnosticate greșit pentru că, pe baza imaginii, doctorul spune imediat ce are un animal. Leziunile neoplazice sînt greu de diferențiat de leziunile inflamatorii, iar acestea de cele vasculare. Pentru bolile metabolice și intoxicații este o risipă de bani să vrei să faci un RMN pentru că nu te ajută cu nimic să identifici leziunile, ci în locul lui s-ar face mai bine o ecografie sau radiografie”, a adăugat Christoforos Posporis.

Unele boli apar doar la anumite vîrste

Există cinci factori care se prezintă diferit la fiecare boală a animalului conform celor spuse de el, și anume datele animalului, debutul și progresia semnelor neurologice, neurolocalizarea, simetria sau asimetria semnelor și prezența durerii. Astfel, invitatul a vorbit despre acest subiect, subliniind faptul că există afecțiuni care se manifestă doar la anumite vîrste ale animalului, că bolile inflamatorii apar la adulții tineri sau că afecțiunile infecțioase pot fi identificate și cînd animalul are o vîrstă mai avansată, fiind cele care degenerează progresiv la orice pacient. Christoforos Posporis a dat și exemple de boli, arătînd un videoclip cu un cîine care era intoxicat cu cannabis, spunînd că există și cazuri pe care fiecare medic veterinar ar trebui să știe să le trateze, iar despre epilepsia idiopatică a adăugat că simptomele acesteia se identifică ușor, fără a mai fi nevoie de vreo altă analiză.

Spre finalul prezentării, Christoforos Posporis a subliniat faptul că există afecțiuni cu debut acut care se îmbunătățesc în timp la unele animale și că, uneori, cînd oamenii aud de bolile neurologice ale animalelor, se gîndesc direct la eutanisiere, fără a se concentra pe diagnosticul dat, la care se poate găsi o soluție.

de Diana NECHITA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top