N-am ieșit pe locul doi

1001 de chipuri Niciun comentariu la N-am ieșit pe locul doi 1

La statuia din fața Palatului, nici o mișcare. Doar cîteva bro­boa­ne de su­doare căzute de pe fruntea călă­re­țu­lui de bronz mai dina­mi­zea­­ză cu cî­te-un strop peisajul torid. Pe o bancă sub soare, la cîți­va me­tri mai la stîn­ga, un grup de oameni îmbrăcați în tricouri identice, aș­teap­tă cu încordare sosirea primilor par­ticipanți.

E 13 fără 5. Sînt încă primul și sin­gurul înscris pe listă. „Mai aș­tep­­tăm un pic, poate mai vin și al­ții”, zice Că­tălin, responsabil cu „La­bi­rin­tul in­di­ciilor”. Zece mi­nu­te și 30 de gra­de Celsius mai tîrziu, aceeași si­tua­ție. Drept pentru care, unul din­tre membrii Asociației Stu­denților și Ab­sol­ven­ților de la Facultatea de Fi­lo­so­fie din Iași, ia atitudine. S-a deplasat personal pentru a re­cru­ta concurenți. S-a întors cu doar două fete și doi bă­ieți. Plus un tip de la ziarul FEstudIS, la fel de en­tu­­zi­asmat ca muncitorii care lucrau la Palatul Culturii, ce nu se lasă duși de lîngă PET-urile de be­re doar pentru a umbla după cai verzi prin oraș.

În sfîrșit, organizatorii se resem­nează și decid să dea startul. Una dintre fetele aduse cu arcanul, spu­ne pli­nă de entuziasm: „da eu nu știu orașul. Ce mă fac?”. E potolită repe­de de Că­tălin, care ne explică ce trebuie să fa­cem și că vom primi o hartă, laolaltă cu primul indiciu: „de îți place litera­tura, pe-aici sigur tre să treci”. Gru­pul de patru o ia la goa­nă, într-un cor de huiduieli. Vi­za­vi, în fața Pre­fec­tu­rii, cîteva su­te de studenți au propriul lor conflict cu prefectul pe Legea Edu­ca­ției.

Încurcați în indicii

Cu pas încet, dar sigur, pornesc și eu cu harta la brăcinar, spre Casa Do­softei – Muzeul Literaturii Ro­­mâ­ne. Grupul de patru o luase de mult înainte spre al doilea punct de rendez-vous, Teatrul Național „Va­­sile A­lec­sandri”. De aici încolo, nu i-am mai zărit. Am auzit pe drum că de la al treilea indiciu, au luat-o într-o cu to­tul altă parte, și că e posibil să fi a­juns deja în Podu Roș. Păcat că nu era nici un indiciu care să-i ducă în­co­lo. Dar, de asta se chea­mă labirint.

Rămas singur în cursă, am pu­tut să-mi văd din nou orașul, re­cu­nosc, de data asta într-o altă lu­mi­nă. Piața Unirii devenise acum, con­form indiciului numărul cinci, lo­cul unde „som­noroase păsărele se a­dună, chiar și cînd Unirea s-a în­făp­tuit. Noapte bu­nă!”. Pînă la destinația finală nu a mai fost decît un singur pas. Și un ră­gaz de cafea pe care mi l-am permis la terasa Cor­so. Oricum, la final or­ga­niza­to­rii aș­teptau un pic speriați ve­nirea concurenților, pe scările Ca­sei de Cul­tu­ră. Mi-au dat și di­plo­mă. Acum sînt un „maestru al in­diciilor”.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top