Matematica, o jucărie a copilăriei

1001 de chipuri Niciun comentariu la Matematica, o jucărie a copilăriei 41
Problemele fără necunoscute ale olimpicilor

Facultatea de Informatică de la Uni­versitatea „Alexandru Ioan Cu­za” din Iași a fost singura opțiune a lui Ciprian Băetu în momentul în ca­re a depus dosarul pentru admi­te­re la facultate. Alegerea nu a fost în­tîmplătoare deoarece tînărul este pa­sionat de științele exacte încă de cînd era mic. Își amintește cum în­că din clasele primare a prins gustul competițiilor, iar în clasa a V-a a ob­ținut premiul întîi la un concurs ca­re s-a ținut la Botoșani. De atunci n-a mai lipsit de la olimpiada de ma­te­ma­tică pînă-n anii de liceu. În clasa a XI-a a obținut locul I la olimpiada ju­dețeană la fizică și locul II la ma­te­matică. „Eram foarte aproape de argint, îmi mai trebuia jumătate de punct să iau argintul, dar am luat bron­zul. E mai bine decît să nu iei ni­mic”, adaugă acesta.

Pasiune moștenită din familie

Explicația pentru această pasiune este cît se poate de simplă. Ju­că­riile din copilăria lui Ciprian au fost cărțile de matematică, întrucît ta­tăl său este profesor de ma­te­ma­ti­că în Botoșani, iar fratele lui este ab­solvent al Facultății de Informatică. „Cred că e din familie, dar nu e doar atît, mie chiar îmi place matematica. Cred că este și o chestiune in­te­ri­oa­ră, nu ține doar de profesia membrilor fa­miliei”, spune tînărul despre ceea ce îi ocupă majoritatea tim­pului.

Student în anul al II-lea, tînărul s-a întors recent cu medalia de bronz de la olimpiada de ma­te­ma­tică SEEMOUS (South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students), care a avut loc în Protaras, Cipru. De fapt, a­ceas­ta este a doua medalie de ar­gint pe care tînărul in­formatician a obținut-o în urma par­ticipării la această com­petiție, de­oarece, la e­diția de anul trecut, Ci­prian a ob­ținut medalia de ar­gint.

Acesta spune că în liceu și-a dat sea­ma că matematica este baza în via­ță. „Am observat că dacă ai gîn­di­rea matematică poți să o dezvolți foar­te ușor și pe cealaltă, adică da­că tu ești învățat să îți demonstrezi foar­te riguros niște concepte, nu e ni­cio problemă în domeniul informa­ticii”, îmi explică acesta gesticulînd cu ambele mîini.

Tînărul este convins că informa­tica îi este pe plac, deoarece are la bază principii matematice și este un domeniu al viitorului. Pentru că toa­te gravitează în jurul matema­ti­cii, nu a abandonat studiul ei, iar pe mai departe își dorește să poată îm­părtăși din cunoștințele sale ge­ne­ra­țiilor viitoare într-o sală a u­ni­ver­si­tății.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top