5G, între risc și siguranță

Primul răcnet Niciun comentariu la 5G, între risc și siguranță 29
5G, între risc și siguranță

Apariția tehnologiei 5G anunță schimbări semnificative în societate, dar, în același timp, prezintă riscuri mai puțin cunoscute cum ar fi influențarea datelor transmise de sateliți și furtul datelor personale, care ar putea deveni o piedică în stilul de viață cu care am fost obișnuiți pînă în prezent. Introducerea rețelelor 5G va face ca viteza internetului să fie de 100 de ori mai mare decît în cazul celor 4G, va permite formarea conceptul de Internet of Things (conectarea a miliarde de dispozitive între ele) și vor putea beneficia de aceste rețele realitatea virtuală și mașinile autonome. Deși noua tehnologie vine cu un număr mare de beneficii, aceasta prezintă și anumite riscuri printre care impactul major asupra preciziei sateliților și, cel mai important, scăderea gradului de protecție a datelor personale.

În ceea ce privește prognoza meteorologică furnizată de sateliți, din cauza implementării rețelelor 5G rezultatul ar putea fi mai puțin precis. Acest lucru ar avea loc atunci cînd senzorii hipersensibili ai sateliților, afectați de noul sistem wireless, ar transmite informații greșite privind schimbările atmosferice. Problema apare în cazul în care rețelele 5G transmit date pe frecvențe apropiate cu cele găsite în natură, ceea ce trimite la influențarea datelor furnizate de sateliți. Un exemplu ar fi reprezentat de vaporii de apă ce emit un semnal pe o lungime de undă identică cu frecvența de 23,8GHz. Aceste date sînt folosite pentru detectarea unei furtuni, dar din cauza noilor rețele ar fi greu de stabilit dacă sursa este frecvența 5G sau vaporii de apă. Referitor la furtul datelor cu caracter personal, toate țările au nevoie de un sistem capabil să întîmpine această problemă. În ceea ce privește țara noastră, Eduard Lucian Lovin, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), susține că trebuie să existe o bună colaborare între sectorul public și cel privat, măsurile de securitate trebuind actualizate permanent.

Cu toate că telefoanele cu 5G au apărut înaintea rețelei, abia în 2020 operatorii le-ar putea introduce și în țara noastră, după licitațiile organizate de ANCOM la sfîrșitul acestui an. Implementarea lor în România ar putea fi una problematică din cauza scumpirii taxei de monitorizare și a costurilor ridicate, motive ce îi pot face pe operatorii de telefonie mobilă din țara noastră să nu ia parte la licitație.

Text scris de Diana URSU
Sursă foto: www.businessmagazin.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top