Trenul viitorului levitează

Primul răcnet Niciun comentariu la Trenul viitorului levitează 5
Trenul viitorului levitează

Imaginază-ți cum ar fi să călătorești cu costuri minime oriunde vrei în lume în doar cîteva minute.
În 2013 Elon Musk, părintele firmei Tesla, a venit cu ideea unui sistem de transport de ma­re viteză numit Hyperloop, menit pentru de­pla­sarea terestru unde navete speciale circulă printr-un tub care are presiunea aerului foarte scăzută. Aceste navete levitează pe un cîmp electromagnetic și în acest fel fricțiunea între ele și tub este minimală, sursa de energie constă în montarea unor panouri solare deasupra tubului, iar capsulele vor încetini cu ajutorul unui sistem de frînare magnetic.

„Este o combinație între un avion Con­cor­de, un proiectil electromagnetic și o masă de hochei aeriană”, a afirmat Elon.

Deși a susținut că nu vrea să construiască acest proiect, el va ajuta la crearea lui, astfel SpaceX (n.r. Space Exploration Technologies Corporation) va construi în acest an un traseu de test capabil să transporte persoane la o viteză de peste 700 de km/s. Pe lîngă asta el a lansat o competiție de design la care au participat studenți de la mai multe universități din America. Scopul competiției a fost de a crea aceste navete de transport, iar la sfîrșitul lui ianuarie MIT (n.r. Massachusetts Institute of Technology) a cîștigat concursul și se va apuca de construcția lor.

Primul tub pentru Hyperloop va fi cons­truit între Los Angeles şi San Francisco. Călătorii vor ajunge la destinație în doar 30 de minute, iar biletul va costa aproximativ 100 de dolari.

Și Europa va avea în curînd prima rută de Hyperloop. Aceasta va uni Slovacia cu Au­s­tria și cu Ungaria. Mai exact un traseu pe axa Bratislava, Viena, Budapesta. Planificarea pro­iectului a fost demarată deja de către Guvernul slovac și va rezulta un traseu de 50 de km între Bratislava și Viena care vor fi parcurși în doar 8 minute și 160 de km între Viena și Budapesta cu un timp de tranzit de 10 minute. Pe viitor este luat în considerare și un traseu mai lung de 400 de km care va fi parcurs în doar 25 de minute.

Vazil Hudak, ministrul Economiei din Re­pu­blica Slovacă a susținut că un astfel de sistem de transport va putea schimba complet conceptul de navetă, adică traseul parcurs de la lucru pînă acasă și invers și va aduce un bene­ficiu pentru cooperarea intracomunitară.

Autor:

Beatrice Juravle

Redactor şi şef de departament la „Opinia studențească”, studentă în anul al III-lea la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top