Globul după parametrii Internetului

Primul răcnet Niciun comentariu la Globul după parametrii Internetului 2

Cartografia este, în mare parte, o disciplină care se axează pe un spațiu fizic ce poate fi ob­ser­vat, măsurat și reprezentat ca o hartă. Devine di­ficilă atunci cînd cineva își propune să o com­bi­ne cu mediul virtual și să cartografieze spațiul In­ternetului, ca să te poți și ghida spre una dintre destinațiile de pe aceasta.

De-a lungul anilor au fost realizate mai mul­te exemple de astfel de hărți, de la benzi desenate pînă la aplicații online, însă anul acesta a fost rîn­dul unui student de design grafic din Slo­va­ci­a să-și încerce norocul. Martin Vargic a început lu­crarea încă din decembrie 2013, doar cu o tabletă grafică și Photoshop, și a creat o pictură ba­rocă, împărțită în două continente, „Lumea Veche” și „Lumea Nouă”.

Proiectul lui Martin Vargic s-a inspirat dintr-o hartă a unei benzi desenate online din 2009, xkcd.com, care împărțise online-ul în funcție de po­pularitatea diferitelor medii de socializare și siteuri. Studentul slovac a preluat acest model și la modernizat în funcție de schimbările ce au a­fectat Internetul în ultimii ani: diferite acțiuni de cumpărare a tot felul de domenii cunoscute, ca de exemplu cînd Google a achiziționat You­tu­be.com, iar site-uri precum Facebook sau Twitter au devenit printre cele mai accesate, zilnic, pagini din lume.

Totul de mai sus reprezintă doar Lumea Noua, a cărei echivalent pe globul pămîntesc ar fi continentul american.  Estul este divizat între di­ferite imperii ale marilor companii de softwareuri, precum Apple, Microsoft sau HP, Lumea Veche. Nici vastele oceane nu au fost uitate, iar pe această hartă avem corpuri de apă precum Spam Ocean ( nr. Oceanul Spamurilor), Pirate Seas (nr. Mările Piraților), sau Ocean of Infor­ma­tion (nr. Oceanul Informațiilor) pe care, în mare parte, plutesc site-uri de torrent sau pentru adulți.

Harta creată de Martin Vargic se axează mai mult pe comunitățile și trendurile care sînt, la mo­­mentul de față, relevante pe Internet. Înaintea acestuia, în 2011, un grup format din patru in­for­maticieni ruși au realizat o hartă stelară, ce împarte Internetul în culori diferite, în funcție de țara de unde provine, sau este cel mai des accesată.

Paginile web sînt reprezentate sub forma unor buline, ce prezintă doar numele acestora și site-uri­le ce au legătură cu ele. Ghidul acestora este unul simplu, dar eficient și user-friendly, care este updatat oricînd consideră „cartografii” că este necesar.

Internetul, oricît de mult am încerca să-l li­mi­tăm cu granițe și linii imaginare, rămîne tot un te­ritoriu sălbatic, dar din cînd este binevenit un ghid care să te ajute măcar cu orientarea.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top