Crezi că ești singur în casă?

Primul răcnet Niciun comentariu la Crezi că ești singur în casă? 10
Camera

Cum ar fi ca imaginile camerelor de su­pra­ve­ghe­re din propria casă să fie transmise live pe In­ter­net și accesate de oricine dorește? Breșele de se­curitate în sistemele camerelor video nu sînt o no­utate, dar acum problema capătă o nouă di­men­siune: un site din Rusia le permite vizitatori­lor să acceseze imagini live de la mii de camere din în­treaga lume. Astfel sînt disponibile spre accesa­re 4.591 de camere din SUA, 2.059 din Franța, 1.576 din Olanda, 84 din România, dar și cîteva din țări precum Nicaragua, Pakistan, Kenya și Zim­babwe.

Un bebeluș din New Jersey dormind în pă­tu­țul său, o doamnă în vîrstă uitîndu-se la televizor în Londra, holul gol al unui liceu din Iowa sau bi­roul unui funcționar american – toate aceste i­ma­gini sînt disponibile cu un singur click. Astfel poți parcurge fragmente din viețile oamenilor ca și cum ai răsfoi o carte. Site-ul web obține in­for­ma­țiile folosind parolele sistemelor de supraveghe­re prestabilite din fabrică, care sînt disponibile pe Internet pentru mii de camere. De la sisteme de supraveghere și dispozitive de monitorizat co­pii, pînă la camere web, toate pot fi accesate în a­proa­pe fiecare țară sau teritoriu de pe Glob.

Administratorul site-ului a declarat că nu se con­sideră un hacker deoarece el s-a folosit de pro­tecția slabă a sistemelor dată de parolele pre­sta­bilite din fabrică. Cu alte cuvinte, el a profitat de neglijența celor care au instalat sistemele, do­rind să tragă un semnal de alarmă în acest sens. Sco­pul acestui site este cel de a-i face pe oameni să conștientizeze cît de ușor se lasă pradă în­căl­că­rii vieții private, fără ca măcar să își dea seama. Drept urmare, nicio persoană care a apărut pe site nu a cerut să fie înlăturată din lista camerelor dis­ponibile spre vizualizare, lucru ce de­mon­strea­ză că victimelor nu li s-a adus la cunoștință pro­blema.

Pe site-ul în cauză, vizitatorii pot accesa i­ma­gi­nile camerelor în funcție de regiune sau pro­du­cător, iar coordonatele geografice ale ca­me­re­lor sînt publice. Producătorii sistemelor de su­pra­veghere precum Foscam, Hikivision, Pa­na­so­nic, IPCamera și Linksys au fost vizați de această bre­șă de securitate. Reprezentanții acestor brand-uri au declarat că utilizatorii trebuie să își schimbe parolele prestabilite, să dezactiveze controlul la distanță al camerelor și să verifice periodic securitatea lor. În prezent, toate datele de pe site au fost șterse, dar problema subliniată de acesta ră­mîne un motiv de îngrijorare. Mai grav este că per­soanele care folosesc sisteme de supraveghe­re nu își pot da seama dacă acestea sînt, de fapt, fo­losite împotriva lor.

Autor:

Roxana GĂINĂ

Iubesc Bucureștiul și scriu despre el atunci când mi se face dor.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top