Metal cu magnetism fatal

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Metal cu magnetism fatal 5

Nu multi se asteptau ca Metallica, un urias care pentru o parte din fani a cam prins cocoasa, sa mai compuna un album in 2008. Iar Death Magnetic respecta regulile de baza trupei: are zece melodii, din care opt "dure" si doua balade, cu ceva mai mult "feeling". Neasteptata este si aparitia melodiei "The Unforgiven III", care se apropie din punct de vedere tematic de cele doua precedente, insa instrumental difera total, pe cind primele erau compuse pe aceeasi baza si aveau refrene aproape similare. Mesajul, in schimb, este strins legat de "fratii mai mari" ai melodiei: acelasi fragment de poveste despre un copil ratacit, aflat la locul si la timpul nepotrivit, care isi cere iertare, desi nici el nu stie exact pentru ce, poate pentru greseala de a nu se fi adaptat niciodata.

Clipul celei mai reusite piese, "The day that never comes", nu prea are de-a face cu versurile, insa stereotipul american legat de razboi si consecintele acestuia a prins bine la publicul de peste ocean. Piesa a fost imediat asemuita cu "One" (1988), cu care seamana mult ca structura si care trateaza tot tema razboilui.

Asemeni lui St. Anger, Death Magnetic nu este un album care sa poata fi digerat de la prima ascultare, mai ales pentru fanii mai putin receptivi la nou, cei care resping orice aparitie discografica a formatiei dupa anul 1991 (n.r.: Black Album).

Deloc surprinzator este faptul ca James Hetfield, solistul, nu si-a pierdut nicidecum vocea puternica de thrash metal. Poate ca piese ca Fade to black (1984) n-ar suna la fel de viguros intr-un concert, dar timbrul vocal al americanului ramine la fel de puternic si impunator.

Scepticii vor spune, din nou, ca "metalicii" au imbatrinit si vor invoca stereotipul: "Nu mai sint ca pe vremuri". Trebuie totusi sa inteleaga ca intre 1982, cu era thrash, heavy si Bay Area si acum s-au produs schimbari majore in muzica peste tot, nu doar in rock-ul american. Cei care au urechile potrivite sa asculte albumul il vor accepta ca fiind exact ce trebuia si ce puteau scoate baietii in acest moment.

Ioan STOLERU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top