Frenezie în armonia corzilor

Ascultă de (la) noi Niciun comentariu la Frenezie în armonia corzilor 10

Album: „Vacation Vinny”
Artist: Grass is Green
An: 2014
Gen: Rock Psihedelic

Un dezacord de chitară în timpul unei in­terpretări e ceva uman, se mai poate în­tîmpla. Însă mai multe atunci cînd ești în cen­trul atenției, pe o scenă la trei, patru metri deasupra unei pădurii de capete, atente la toate mișcările tale, devine supărător. Dacă îți faci un întreg album în care dezacordul și desincronizarea sînt actorii principali, a­tunci poți măcar spune că trupa ta este una în­drăz­neață. Însă temeritatea nu naște nea­pă­rat succes.

Băieții de la „Grass is Green”, au scos anul acesta o compilație numită „Vacation Vin­ny”, cu zece piese, fiecare dintre ele fiind un coșmar muzical pentru un compozitor profesionist. De la „Sammy So-Sick”(nr. Sammy cel Atît de Bolnav) pînă la „Tambo”, fiecare cîntec creează o senzație de dis­con­fort, de neplăcere, dar care nu-ți dă drumul la strîn­sorile în care te-a prins.

După a doua ascultare nu mai ești deranjat de dezacordul instrumentelor, prezent peste tot.

Oricît de bizar ar putea să pară albumul la prima ascultare, după o a doua sau o a treia ajungi să nu mai fii atît de deranjat de dezacordul instrumentelor, prezent peste tot. As­ta pentru că există un ritm și o regulă în notele muzicale, iar pe fundal se pot distinge ins­tru­mente folosite pe un ton și ritm concomitet, date la un volum mai încet. Chiar și din tot acest haos, se poate distinge o temă anume a albumului și anume învălmășeala, repre­zen­tate în piese precum „I m from Dot Too”(nr. Și eu sînt din Punct), ori Vacation 2.0(nr. Va­can­ță 2.0), care au puține, sau zero versuri. În principal, „Vacation Vinny” este asemenea unei amintiri de după o vacanță în care ai bă­ut în fiecare seară, iar a doua zi încerci să re­faci pașii pentru a afla ce s-a întîmplat cu o noap­te înainte. Toate imaginile sînt vagi, unele n-au nicio legătură cu altele și parcă tot capul îți este lovit cu ciocanul la fiecare cîteva sec­un­de. Un astfel de disconfort a încercat trupa să creeze atunci cînd au lansat acest album, doar că învelit într-o serie de piese psihedelice.

O altă modalitate de a „suporta” com­pi­la­ția ține și de dispoziția ascultătorului, deoa­rece starea fiecărei persoane afectează felul în care lipsa armoniei muzicale induce acel sen­timent de disconfort. Cineva jovial va fi mai pu­țin afectat decît un om apatic, sau cu mo­ralul la pămînt.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top