Studenții universităților ieșene își împart timpul în vacanță între ore și cursuri de vară

Honoris fără Causa 1 comentariu la Studenții universităților ieșene își împart timpul în vacanță între ore și cursuri de vară 115

Deși se apropie vacanța de vară, în cele trei luni de zile, universitățile ieșene nu vor duce lipsă de studenți. În fiecare an sînt organizate școli sau universități de vară cu prilejul cărora elevii se pot familiariza cu programul de la facultate, iar studenții internaționali pot vedea ce înseamnă să înveți în România. Cei care nu participă la aceste cursuri rămîn ori să își facă orele de practică, ori aleg să se înscrie la cursuri de limba engleză.

Școlile de vară pentru studenții din străinătate, organizate de uni­ver­sitățile ieșene, sînt printre pri­me­le opțiuni pentru cei care aleg să rămînă în preajma amfiteatrelor în vacanță. La Universitatea de Me­di­ci­nă și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași (UMF) este organizată de Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) o școală de vară de chi­rur­gie, timp de două săptămîni, la sfîrșitul lunii iulie. La aceasta se pot înscrie studenții din afara țării completînd un formular online, însoțit de un CV și de o scrisoare de motivație. După ce sînt accep­tați, aceștia intră în sălile de operație ală­turi de profesori, participă la work­shopuri de chirurgie cardiacă, of­tal­mologie sau chirurgie vasculară. „Cei care participă la această școală de vară sînt studenți la Medicină în altă parte și vin pentru că sînt pa­sionați de chirurgie. Dintre cei în­scriși, alegem în general 14-15 stu­denți”, a declarat Andreea Vră­nes­cu, președintele SSMI. Tot pe par­cur­sul verii, între 2 și 6 august va mai avea loc Școala de vară in­ter­na­țională „New Frontiers in Mag­ne­tic Resonance Imaging: MR Finger­printing, PET/MRI, Advances in Brain and Spine Imaging”, orga­ni­za­tă de The International Society for Magnetic Resonance in Medicine (ISMRM). La eveniment vor partici­pa 12 speakeri din Statele Unite ale Americii, Germania și Olanda.

Și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) se or­ganizează Școala internațională de vară „România, limbă și civilizație” la care participă studenți din alte țări care vor să învețe limba ro­mâ­nă sau civilizația și cultura țării. În­scri­erile se fac pînă la sfîrșitul lunii mai, iar desfășurarea propriu-zisă este programată pentru 8-29 iulie. „Noi promovăm online, iar cei interesați completează formularul și îl trimit pînă la data specificată. Este deja un eveniment cu tradiție, fiind a 34-a ediție”, a declarat Cris­tina Munteanu, șef  Departa­ment MEDIA la UAIC. Timp de trei săp­tă­mîni, studenții vor urma cursuri de limbă română, în funcție de ni­ve­lul în care cunosc limba, putînd opta pentru nivel începător, mediu sau avansat, învață să gătească ro­mâ­nește sau deprind mișcările dan­surilor tradiționale. În anii prece­denți, la școala de vară organizată de UAIC au participat 34 de stu­denți din 17 țări din Europa, Asia sau Africa. Cazarea acestora este asi­gurată pe tot parcursul școlii de va­ră în căminul Gaudeamus. În am­be­le cazuri, pe lîngă cursurile la ca­re studenții vor participa, aceștia vor vizita și locuri din România sau vor face exerciții de socializare. „La sfîrșitul fiecărei săptămîni aceștia vor pleca într-o mică excursie, pri­ma dintre ele fiind la Brașov, iar a doua la mare, de obicei în Ma­ma­ia”, a mai adăugat președintele SSMI.

Elevii, studenți pentru zece zile

Tot în perioada verii este or­ga­ni­zată de către studenții de la UAIC Universitatea de Vară SummerIS, dedicată elevilor din clasa a X-a și a XI-a. Pentru zece zile, elevii vor fi a­semenea studenților,  vor partici­pa la cursuri și vor trăi viața din cam­pus. Anul acesta, a doua edi­ție a Su­mmerIS va avea loc în pe­ri­oa­da 17-27 iulie, înscrierile înce­pînd cu 25 mai, timp de două săptămîni. Și a­nul acesta, la fel ca în anul anterior, se pot înscrie elevi nu doar din zona Moldovei, ci și din restul țării. La prima ediție au participat apro­xi­mativ 60 de studenți din 23 de județe ale țării.

Cei care se înscriu vor participa la cursurile facultății pentru care optează, la seminarii de educație non-formală sau la traininguri de reprezentare. Coordonatorii susțin că prin intermediul proiectului își propun să scadă rata abandonului, elevii putînd să își aleagă facul­ta­tea potrivită. De asemenea aceștia vor învăța și despre rolul volunta­riatului, prin prezentarea activi­tă­ți­lor și proiectelor pe care le des­fășoară asociațiile. Universitatea de Vară es­te organizată de ligile care fac par­te din Alianța Națională a Orga­ni­za­țiilor Studențești din Ro­mâ­nia (ANOSR) în colaborare cu alte ligi partenere.

O altă școală de vară organizată de studenți este Law Summer School, care va avea loc în perioada 17-24 august. Evenimentul coordonat de ELSA Iași este pentru prima dată la nivel internațional, fiind pînă acum doar la nivel național. În cadrul a­cesteia, aproximativ 30 de stu­denți vor participa la conferințe și pre­le­geri susținute de speakeri interna­țio­nali.

Vacanță cu diplomă

Pe lîngă școlile și universitățile de vară, în anii trecuți, în fiecare vară, la Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) s-au organizat cursuri gratuite de limbă engleză pentru studenții și pro­fe­so­rii ieșeni, susținute de patru lec­tori din Marea Britanie. După fie­care sesiune, participanții au primit certificate de atestare a cunoști­n­țe­lor de limbă engleză, fără a mai sus­ține nici un examen. Cursurile au fost organizate de TUIAȘI, în par­te­neriat cu organizația de voluntariat British – Romania Educat­i­o­nal Ex­change (BREDEX). Acest pro­gram de învățare a limbii engleze datea­ză din 1991 și are loc și în Galați, Si­biu, București, Timișoara și Craio­va.

La Universitatea de Științe A­gri­cole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USAMV) studenții trebuie să trea­că printr-o perioadă de practică obligatorie. Astfel, după încheierea sesiunii de examene, aceștia vor fa­ce două săptămîni de practică, pen­tru care vor primi un număr de cre­dite, încheiate cu o sesiune de res­tan­țe sau măriri de notă. „Aceste săptămîni de practică se vor des­fă­șura în funcție de programul de studiu și de planul de învățămînt pentru fiecare specializare și facultate”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Țenu, prorector responsabil cu ac­tivitatea educațională la USAMV.

În timp ce majoritatea studen­ți­lor așteaptă să fugă cît mai departe de amfiteatre cum vine vara, unii din­tre ei aleg să mai stea prin preajma universității. Fie că o fac voluntar, fie că sînt presați de numărul de credite de la sfîrșit de an.

Autor:

Cătălina Dobroviceanu

Redactor la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top