Drumul produselor din fermele de la Agronomie se încheie în cele şase ateliere de microproducţie ale universităţii

Honoris fără Causa, Subiectele săptămînii Niciun comentariu la Drumul produselor din fermele de la Agronomie se încheie în cele şase ateliere de microproducţie ale universităţii 504

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) din Iaşi a inaugurat, odată cu deschiderea noului an universitar, o clădire nouă de cercetare care a costat 40 de milioane de lei și la care se lucrează de peste 10 de ani. Aceasta se află în continuarea corpului principal al Agronomiei, are șase microlaboratoare de producție, 18 laboratoare didactice, patru de cercetare şi trei săli de conferinţe. Cele şase ateliere sînt destinate studenţilor de la specializarea Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole. Acestea sînt pentru panificaţie, patiserie, prelucrarea cărnii (unde sînt două ateliere), prelucrarea laptelui şi respectiv prelucrarea berii, iar în fiecare atelier se realizează produse aferente.

Lucrările la noua clădire de la USAMV au început încă din 2008, iar în decursul a zece ani s-au investit 40 de milioane de lei fonduri oferite de către Ministerul Educației Naționale. Pe lîngă sălile de cercetare şi laboratoarele didactice, în clădire se găsesc şi şase laboratoare de microproducţie care simulează funcționarea marilor fabrici de producţie a alimentelor. Atelierele sînt pentru panificaţie şi produse de patiserie, prelucrarea cărnii, prelucrarea laptelui şi prelucrarea berii. La prelucrarea cărnii sînt două ateliere: unul pentru prelucrarea efectivă a acesteia pornind de la „semicarcasă” sau tranșare, iar în cel de-al doilea se realizează produsele din carne. Începînd de anul acesta studenții de la USAMV vor face practică în aceste laboratoare pentru a-și completa pregătirea din timpul studiilor de licență.

În anii trecuţi studenţii erau nevoiţi să meargă să facă practică în diferite unităţi de producţie unde nu puteau să lucreze, ci doar să privească, însă acum ei vor lucra în laboratoare, vor realiza produse finite urmărind întreg procesul de producţie. „Este o chestiune foarte importatntă ca studentul să aibă acces la tehnologie, să aibă acces la aceste ateliere de microproducţie şi să lucreze efectiv la ele. Dacă înainte ne duceam cu studenţii în diferite fabrici şi ei doar vedeau procesul tehnologic fără să aibă posibilitatea să lucreze, acum vor putea face acest lucru efectiv la realizarea unui produs”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Ţenu, prorectorul responsabil cu activitatea didactică la USAMV.

 

 

Fiecare laborator a fost gîndit în aşa fel încît în el să poată încăpea o grupă de 15-20 de studenţi, însă practica va fi făcută eşalonat. Aceştia vor fi programaţi în fiecare atelier, într-un număr restrîns de şase sau zece, pentru ca studenţii să poată participa la realizarea tuturor sortimentelor de producţie. „Toate atelierele de microproducţie au fost, pe durata de execuţie, analizate astfel încît să satisfacă condiţiile de ateliere pentru şcoală şi nu pentru fabricaţie. Ca atare, atelierele au fost concepute în aşa fel încît studentul să vină să înveţe, dar în acelaşi timp să îi dăm posibilitatea să realizeze sortimente în şarje mici”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Ţenu. Acesta a mai menţionat că fiecare grupă poate să îşi propună să realizeze cîte un produs, iar la final aceştia vor analiza preparatul, care poate avea particularităţi diferite şi poate fi făcut după reţete diferite.

Reţetele studenţilor şi produsele personalizate

În fiecare atelier se vor realiza game de produse aferente. La patiserie, studenţii merg şi realizează diferite sortimente de patiserie, la panificaţie se fac diferite sortimente de pîine, în timp ce la prelucrarea cărnii se pot face mai multe tipuri de salam, spre exemplu. Atelierul de prelucrarea laptelui are o capacitate de 500 de litri pe zi din care se pot realiza: brînzeturi, lapte de consum, iaurturi, caşcaval, aproape toate produsele care ţin de lactate. Laboratorul de prelucrarea a berii are o capacitate de 250 litri pe şarjă şi pe durata unei luni, atît cît durează fabricarea băuturii. Fiecare produs în parte poate fi realizat după reţete deja existente în comerţ sau după reţete proprii care sînt verificate de cadrele didactice. Iniţial în proiect era o fabrică de bere specifică pentru producție şi comercializare care putea realiza un singur sortiment de bere, însă în final s-a decis asupra microlaboratorului ce poate realiza orice tip de bere. Acesta este de 100 de ori mai mic decît fosta fabrică de bere care exista în Iaşi.

Produsele realizate în microlaboratoare pot fi comercializate la cantina universității, atelierele fiind dotate cu mașini de ambalat. „Realizînd un produs, un sortiment de bere să spunem, sigur că studentul vine şi îşi face diseminarea rezultatelor în cadrul simpozioanelor, în cadrul diferitelor conferinţe şi atunci sigur că acel sortiment de bere poate fi promovat”, a mai menţionat prorectorul responsabil cu activitatea didactică de la USAMV. Fiecare microlaborator este dotat cu aparatură specifică, dar şi vestiare pentru studenţi. Aceştia trebuie să se schimbe şi să se dezinfecteze înainte de a începe procesul de fabricaţie.

În noua clădire de la USAMV se găsesc şi săli de seminarii în care studenţii vor analiza produsele brute înainte să înceapă prelucrarea acestora. Fiecare sală de seminar este dotată cu sticlăria necesară (eprubete, pahare Berzelius, pahare conice gradate etc.), microscoape sau Ph-metre cu care se măsoară ioni de hidrogen în soluţiile pe bază de apă. La parter şi la etajul unu se află laboratoarele de microproducţie, iar la etajul doi sînt amplasate sălile de seminarii pentru fiecare laborator. Tot în noua clădire se găsesc şi amfiteatre unde se ţin cursuri şi unde studenţii vor putea să îşi prezinte produsele obţinute în ateliere.

Circuitul închis al universităţii

Materia primă precum carnea, făina sau laptele sînt obţinute din fermele USAMV. Universitatea nu are abatoare şi nu poate sacrifica animale, dar acestea pot fi duse la abatoare acreditate unde sînt sacrificate, iar materia brută este transportată în ateliere. La fel se întîmplă şi pentru obţinerea de făină. Se transportă boabele de grîu de la fermă către centre specilizate, iar din făina obţinută studenţii pot să facă orice reţetă de pîine vor.

La aceste laboratoare pot participa în general studenţii din domeniul industriei alimentare, însă o parte din ele pot fi folosite şi de către studenţii de la alte specializări. „Noi avem trei specializări în acest domeniu, respectiv: Tehnologia prelucrării produselor agricole, Control şi expertiza produselor alimentare şi Protecţia consumatorului şi a mediului”, a menționat prof. univ. dr. Ioan Ţenu. Producţia în laboratoarele de la USAMV a început deja odată cu începerea anului universitar, iar în perioada următoare prima şarjă de bere va fi gata, în timp ce cîteva cutii cu iaurt sînt deja sigilate. „Ceea ce noi am reuşit să realizăm aici este de lăudat că toate fondurile sînt de la bugetul statului român, este o investiţie extraordinar de mare şi de utilă. S-a investit nu doar în laborator, ci şi în sălile de seminarii şi amfiteatre”, a mai adăugat prorectorul. În România mai sînt astfel laboratoare, însă acestea nu sînt la fel de bine dotate ca cele de la USAMV, conform reprezentanților USAMV

Atelierele pot fi considerate mini fabrici unde studenţii pot simula munca efectivă dintr-o unitate specilizată. Ei vor efectua stagiile de practică în condiţiile pe care le oferă fabricile ce produc alimente şi pot participa în procesul de concepere a lor încă de la plantarea seminței de grîu și pînă la coacerea pîinii.

Autor:

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top