Turcia, ultima pe harta protestelor

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Turcia, ultima pe harta protestelor 0

Săptămîna trecută lumea a fost ia­­răși martora unei serii de evenimen­te sîngeroase. De data aceasta în Tu­r­cia, unde în urma unor incidente, poliția a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanți. Totul a început luni seara, cînd mai multe persoane s-au strîns în parcul Gezi din piața Taksim pentru a pro­testa împotriva Guvernului, după ce acesta a smuls mai mulți copaci din parc pentru a face loc unui șantier pes­te care se va construi, printre al­te­le, și un mall. De asemenea, cu o săp­tămînă înainte de asta, „Parlamen­tul din Turcia a aprobat legislația ce pre­supune restricționarea vînzării și con­sumului de băuturi alcoolice între 22.00 și 6.00.” (bbc.com, sîmbătă, 1 iunie).

Demersurile celor nemulțumiți au con­tinuat fără incidente pînă vi­neri, cînd poliția a folosit măsuri ex­treme pentru a opri manifestațiile, rănind zeci de persoa­ne și provocînd răbufniri și în alte o­ra­șe precum An­kara, Bodrum sau Izmir. „Princi­pa­la arteră cu magazine de lîngă Taksim era plină cu bu­căți de geam spart și pietre. Copiii care ieșeau de la școa­lă fugeau din cauza norilor de gaz, în timp ce tu­ri­știi surprinși în mij­locul pro­tes­te­lor erau nevoiți să se întoarcă la ho­te­luri” (news.ro, sîm­bătă, 1 iunie). Așa­dar, dintr-o manifestare pașnică, a­ceas­ta a ajuns îm­potriva pre­mierului Recep Tayyip Erdogan.

Tinerii s-au organizat cu ajuto­rul Facebook-ului și Twitter-ului, aflînd cu ajutorul smartphone-uri­lor străzile pe care nu se afla poliția. „«Nu mai este vorba doar despre co­paci, ci despre toată presiunea sub care ne ține acest Guvern. Ne-am să­turat, și nu ne place direcția în care se îndreaptă țara noastră» declara un student care a venit să-și susțină co­legii după ce a citit pe Twitter că po­liția folosește gaze lacrimogene.” (reuters.com, vineri, 31 mai).

Sîmbătă Erdogan a făcut a­pel la populație să înceteze cu mani­fes­ta­țiile, iar cu cîteva ore mai tîrziu a ce­dat doar în fața protestatarilor din Piața Paksim. Ar fi de menționat că acesta din urmă este de departe cel mai popular politician turc, care a reușit în cei zece ani de cînd este la putere să „întoarcă economia Tur­ciei dintr-una înclinată către criză în una cu cea mai rapidă creștere din Eu­ropa. De cînd partidul său a ajuns la putere, în termeni nominali, venitu­rile s-au trip­lat” (reuters.com, vineri, 31 mai).

Nu se știe în totalitate situația, însă ea seamănă cu cea a altei țări euro­pe­ne, care la fel, în urma unor măsuri mai drastice, s-a bucurat de o creș­te­re eco­nomică, pentru ca mai apoi să se for­meze proteste. Desigur, acestea nu au fost de aceeași violență și am­ploare, fiind mai degrabă direct pro­por­țio­nale cu stagnarea în care se află România.

Iulian BÎRZOI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top