O carie în gura presei

De pe scena Iașului Niciun comentariu la O carie în gura presei 5

Organul cu rol în vorbire e mult prea dezvoltat, de la prea mult lins rănile altora. Ceea ce teoretic poartă numele de revistă a presei, s-a transformat din ce în ce mai mult într-o mașinărie, de parcă n-ar fi fost destule, de propagandă pre și post electorală dictată împotriva unui singur om.

Prezentatorul de pe Antena 3 se ascunde sub masca unui băiat deș­tept, atotștiutor, care are impresia că toate argumentele sale sînt valide din start, doar pentru că el le emite și își dedică timpul de emisie unei lupte pe care s-a dovedit că a pierdut-o. În locul unei prezentări obiective, a unei treceri în revistă a principalelor subiecte ale zilei care urmează, Mircea Badea a ales încă de la înce­put postura aducătoare de bani și de popularitate a tipului revoltat, care se împotrivește sistemului.

Așa cum recunoaște și el, „eu îl critic pe Traian Băsescu de cinci ani, din motive corecte zic eu, pentru că Domnia sa oferă foarte multe ocazii amendabile.(…) Tu stai și te uiți la ăla care e la putere și îi observi acțiunile și spui ce nu-ți place la acțiunile lui”.

Raționamentul pare să stea în picioare. Asta dacă omul ar proveni dintr-o televiziune despre care se știe că e independentă politic, care să se fi remarcat prin altceva decît construirea unui cult negativ al preșe­dintelui în funcție.

Pe lîngă aciditățile comparabile cu mojiciile birjarilor, adresate col­egilor de breaslă care nu-i țin isonul sau care îndrăznesc să-l critice, Badea încearcă să-și explice demersul zicînd că e absolut normal „Eu lucrez la această măsuță și îi aduc lui Dan Voiculescu mult peste 1 milion de euro pe an. Ca atare sînt și plătit ca să produc foarte mulți bani pentru Voiculescu, iar eu lucrînd la trustul lui, mi se pare imoral să-l înjur pe Voiculescu de la trustul lui”. Poate fraza asta explică și atacul la adresa lui Cătălin Tolon­tan cu ocazia anchetei Ridzi, în care era implicat și mai sus numitul Dan Voiculescu. Deci ceea ce a făcut a­tunci Tolon­tan, de a-i cere explica­ții patronului, e un lucru absolut i­mo­ral, după păre­rea lui Badea. Dar cît e de moral să fii plătit pentru a da în mod obsesiv și public, într-un singur om, pentru simplu motiv că nu-l placi?

Dacă e să ne luăm după afir­ma­ția prezentatorului, emisiunea s-a transformat într-o mă­­­s­­­uță la care un cineva primește bani doar pentru a-și manifesta defulările în văzul lumii. Defulări care cores­pund, pur întîm­plător, unor anumite interese.

Alex VARNINSCHI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top