Degete în zeci de cadre

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Degete în zeci de cadre 8

De pe 17 martie pînă pe 4 apri­­lie, în Galeria „Labirint” a Casei de Cul­­tură „Mihai Ursachi” din Par­cul Co­pou sînt expuse 46 de ipos­taze ale mîinii umane. Expoziția „O mînă de oameni” este formată din fo­to­grafii realizate de 23 de mem­bri ai Clubului Fotografilor din Iași. Ilus­trațiile lui Ioan Ape­trei, Dan Mi­ti­te­lu, Constantin Cio­­­fu sau Adrian Purice sînt doar cî­teva dintre ze­ci­le de lucrări care înfățișează mîinile în diferite ipos­taze sub des­­crierea „prelungiri ale gîndului”.

De la intrarea în salon, prima ima­gine pe care o vezi este cea a unui copil de cîteva luni înfășurat și strîns în brațe de către un adult. Un motiv al expoziției este cel a mîi­nilor, pe care le folosim zi de zi, însă niciodată nu le acordăm aten­ția pe care o merită. Sînt pre­zen­­tate asemenea unor unelte, pe care le utilizăm atunci cînd cu­le­gem o floare, cînd scriem o scri­soa­re, cînd cărăm obiecte grele sau le folosim pentru a ne apăra, după cum apar în unele fotografii.

Majoritatea pieselor din ex­po­ziție sînt alb-negru, în cadre gen prim-plan sau plan-detaliu de la cot pînă la unghii și surprind o ga­­mă largă de mișcări ale bra­țe­lor, încheieturii și degetelor. Una dintre fotografii captează mo­men­tul în care o persoană își exprimă apatia prin sprijinirea capului pe palmă și fața acoperită de aceasta.

Expresia ochilor sau a gurii nu contează, ci se poate observa sta­rea persoanei doar din felul în ca­re își folosește mîna. Același lu­cru se poate vedea și în una din­tre pu­ținele ilustrații color ale u­nor per­soane ce țin ridicată în aer o cru­ce de lemn la o manifestare sau de la o slujbă religioasă. Foto­gra­ful nu este interesat de contextul situa­ți­ei, ci doar de cum sînt fo­lo­site de oa­meni cele două membre supe­rioa­re.

„O mînă de oameni” captează doar 46 de ipostaze ale mîinilor, dar toate suprind cele mai de ba­ză și importante îndeletniciri crea­te de către imaginația umană, cu instrumentele potrivite.

Autor:

Paul Andrici

Redactor Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top