Poștașul din Franța s-a rătăcit la „Cuza”

De pe scena Iașului Niciun comentariu la Poștașul din Franța s-a rătăcit la „Cuza” 6

Iubitorii filmului francez și-au dat întîlnire în zilele de 23, 24 și 25 martie în Aula Magna „Mihai Emines­cu”, unde Institul Francez din Iași a pro­iectat șase filme cu prilejul „Săp­tă­mî­nii Francofoniei”.

Comediile și filmele de acțiune fran­ceze ale secolului XX și XXI au adunat cu mici excepții aceiași consumatori de cultură franceză în fie­ca­re seară. În „Jour de fête”, o comedie ecranizată în anul 1949, s-a pre­zen­tat situația „grea” a unui poștaș turmentat, căci scrisorile pe care le distribuia ajungeau în mîinile unor copii năstrușnici care găseau soluții pentru a descuia căsuțele poștale sau la niște destinatari greșiți. Tentat de barurile din împrejurimi, poștașul pier­de de tot corespondența, adoarme în tren și se trezește în șuturi, prin ur­ma­re, „Ziua sărbătorii” este mai de­grabă o suită de acțiuni care au loc împrejurul poștașului pentru că el aduce toate veștile în satul francez al secolului XX.

Caznele căsniciei unor farmaciști

„Dieu Berthe”, comedie premia­tă la Cannes în 2012, a umplut sala de zîmbete. Povestea unui cuplu de farmaciști a căror viață este agățată de mama soției pare să devină din ce în ce mai greu de depănat. Intuiția bătrînei se adeverește, ginerele nu doar trăiește pe banii soacrei, dar își înșală soția. Dezorientat prin de­finiție, după ce primește vestea mor­ții bunicii, sale devine și mai bulversat, și de neînțeles. Cu toate aceste gîl­cevi și încrucișări, încă de la ora 18.00 și pînă aproape de ora 20.00, spectatorii își confirmă prezența prin zîmbete. Incertitudinea și modul în care ginerele se ascunde de soacră chiar și cînd vine vorba despre alegerea fir­mei pentru înmormîntare, căci la una era sicriul și la cealaltă cadavrul, într-un final cărțile au fost puse pe masă și adevărul a ieșit la suprafață.

Cel de-al doilea film, apărut în 1953 și prezentat ca fiind de acțiune, s-a dovedit a fi mai degrabă o comedie, dar nu a convins mulți spectatori să rămînă pînă la final. Totuși, programul stabilit pentru cea de-a doua ecranizare a fiecărei seri a adu­nat tot mai puțini spectatori.

Autor:

Elena GUȚANU

Redactor la Opinia studențească, studentă la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top