Dansuri de stradă ca-n filme

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Dansuri de stradă ca-n filme 24
Dansuri de stradă ca-n filme

Indiciul care ar putea da de gol locaţia unei com­pe­tiţii de dans ar fi muzica. Însă din curtea Casei „Va­sile Pogor” nu se auzea nicio melodie care să pre­ves­teas­că „războiul dansant” ce avea să se dezlănţuie. Pe aleile din faţa muzeului un tînăr împingea un coş de supermarket aducînd provizii de apă pentru par­ti­ci­pan­ţii vlăguiţi, iar primii invitaţi ajunşi la eveniment au fost primiţi într-un tablou sumbru din cauza tricourilor negre ale organizatorilor. Tineri împătimiţi ai dansului de stradă s-au duelat vineri, 22 aprilie în competiţia de tip 1vs1 pe scena amplasată în curtea Casei Pogor. Evenimentul s-a numit „All Styles StreetDance Battle” şi a dat startul celei de-a patra ediţii a festivalului de artă şi cultură Artfest.

Deşi se stabilise ca startul evenimentului să se dea la ora 16.00, organizatorii au mai prelungit emoţiile ti­ne­rilor cu încă jumătate de oră. Profitînd de minutele în plus, participanţii îşi repetau ultimele mişcări cu ca­re sperau să dea lovitura de graţie adversarilor. Doi bă­ieţi se asigurau că elimină o parte din competitori lustruind scena ba cu pantalonii, ba cu capul, iar într-o altă parte, un grup de fetiţe agitau pietricelele de pe alee imitînd mişcările de dans ale unui tip mult prea înalt nu numai pentru grupul din care făcea parte, ci pentru oricine din mulţimea adunată în grădina Casei Pogor. În același timp, o tînără se arăta îngrijorată de ameninţarea pe care o reprezenta unul dintre dan­sa­tori numit Elastic, iar organizatorii făceau ultimele teste de sunet.

Atunci cînd toţi concurenţii au fost rugaţi să urce pe scenă, numărul spectatorilor s-a micşorat conside­rabil. Competiţia începuse cu o etapă preliminară în care celor 21 de participanţi li s-au acordat cîte 20 de secunde pentru a impresiona juriul. În etapa duelu­rilor s-au calificat 16 tineri ce s-au „luptat” în stil 1vs1 amintind de filmele în care afro-americanii dansează pe strazile din suburbii.

Concurenţii s-au „atacat” cu mişcări de hip-hop, breakdance, popping sau locking, evenimentul în­che­indu-se, din fericire, fără nicio vic­ti­mă. Fetele îşi biciuiau adversarii cu pletele şi se ară­tau neimpresiona­te de concurenţi prin gesturi sfidă­toa­re. Nici băieţii nu se lăsau mai prejos, ironizînd mişcările lascive ale tinerelor ce încercau să se folo­seas­că de avantajele trupurilor feminine.

Duelul final a fost punctul culminant al evenimentului, spectatorii părăsindu-şi locurile de pe bănci şi adunîndu-se în jurul scenei pentru a-şi putea aclama favoritul. Cei trei finalişti s-au ales cu premii în bani, dar și cu tricouri din partea sponsorilor. Spre deosebire de începutul silenţios al evenimentului, dinspre curtea Casei Pogor acum răsunau ritmurile muzicii, spre satisfacţia concurenţilor care nu păreau dornici de a se îndrepta spre casă.

Autor:

Sabina-Maria Nica

Colaborator al Opiniei Studențești, studentă în anul I la Catedra de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top