Băbatul, cîrpa din mîna femeii

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Băbatul, cîrpa din mîna femeii 31
Băbatul, cîrpa din mîna femeii

„Dacă nu vă fac să rîdeți, mă fac de rîs”, zice Andrei Ciobanu, în timp ce se aşază pe un scaun în fața publicului. Spectatorii din cafeneaua „Mignon” se în­dreaptă timid către mesele din fața actorului și, în scurt timp, totul se transformă într-o scenă în care pu­blicul devine parte din acțiune. „Cum adică «Sit down comedy»? Nu le mai place «Stand-up comedy»? Cred că o să rîdem de ne prăpădim”, spune optimist un bărbat trecut de 20 de ani, de lîngă barul localului. Privirile ațintite către el îl conving pe actor că este momentul cel mai potrivit pentru a-și începe numărul. „Eii, hai să vorbim și noi!”, adaugă Andrei Ciobanu, iar în cîte­va secunde, glumele și bancurile conving spectatorii să-și descrețească frunțile.

Singura diferență dintre spectacolele cu care artistul și-a obișnuit fanii și cel de joi seară o reprezintă un scaun, de pe care acesta nu s-a ridicat tot spectacolul. „Știți cofetăria aia din Roman? Odată, eram și eu pe acolo și vine o femeie și îi spune vînzătoarei: «Am ve­nit data trecută și am luat un tort. Mai vreau unul, dar de data aceasta să fie mai puțin dez­gus­tă­tor»”, spune actorul. Imediat după ce intensitatea rîse­telor s-a mai diminuat, o fată din partea dreaptă a ca­fenelei, venită din Roman, prinde curaj și-l contrazice. Îi spune fără nicio ezitare că la cofetăria respectivă se găsesc ecle­ruri venețiene foarte bune. „Bune, bune! După ce le mă­nînci, îți vine să te dai și în bărci”, afir­mă ironic Andrei Ciobanu, iar ceilalți îl completează cu aplauze.

Publicul de la început care abia zîmbea, acum de­vine mult mai activ și chiar interacționează cu actorul. „Aaa, da! Știu și eu cînd mă punea mama să tac și să mă ascund sub pat, atunci cînd veneau colindătorii. Nu voia să le dea bani”, se confesează o fată, în timp ce ți­ne, cu ambele mîini, telefonul pe care rulează în grabă cîteva postări de pe Facebook. Își lasă smartphone-ul deoparte și începe să le povestească celor prezenți despre cît de frumos era înainte – cînd copiii ieșeau pe afară și mergeau în grup la colindat. „Acu’, cînd vezi doi-trei copii pe lîngă bloc, te întrebi ce caută și parcă-ți vine să-i întrebi dacă nu cumva le-a picat netul”, vine actorul în completarea fetei.

Andrei Ciobanu nu are un tipar după care își face numărul, așa că jonglează cu amintiri din copilărie, glume despre bărbați și femei. Discuția despre „specia ageră”, doamnele, se întinde mai bine de un sfert de oră. „Femeia mereu ține în mînă o cîrpă. Știți de ce? Noi, bărbații, sîntem ăia. Cam asta devii după ce te că­sătorești”, spune actorul după care face o pauză de cî­teva secunde. Rîsetele zgomotoase se înjumătățesc du­pă ce domnii se rezumă doar la cîte un zîmbet, dar doam­nele nu par afectate de dezaprobarea partenerilor și continuă să se amuze.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top