Un șotron pentru toată lumea

Șoc-șoc-groază! Niciun comentariu la Un șotron pentru toată lumea 14
Un șotron pentru toată lumea

„Sînt o mică vedetă, talentată și cochetă”, răsuna sîm­bă­tă, 2 iunie, în curtea Casei „Pod Pogor”. Ema, o fetiță mă­runțică cu părul cîrlionțat, a urcat pe scenă alături de Gru­pul Minivox, de la Palatul Copiilor din Iași, pentru a le cînta ce­lor veniți la „Șotron. Festivalul copilăriei”. Timp de trei zi­le, în perioada 1 – 3 iunie 2018, curtea Muzeului Național al Li­teraturii din Iași s-a umplut de părinți și bunici cu copii de mînă, în căruțuri sau în sisteme de purtare. Cei mici au pu­tut să participe la concerte, ateliere de pictură, să sădească se­mințe, să vadă experimente, să facă yoga, să conducă karturi și să se legene în hamacuri. Din cînd în cînd, printre pi­cioarele celor veniți la Șotron încerca să-și facă loc cîte un kart condus de un copil care abia se iniția și care striga la cei din fața lui să se ferească.

Chiar în fața muzeului, sub un cireș înalt, cei de la Aso­ciația EcoCreativ au întis cîteva izoprene și au improvizat un atelier de Yoga. Instructorul, un tînăr brunet care poartă un tricou negru, încearcă să execute mișcări lente, care să poa­tă fi imitate de cele două fetițe îmbrăcate-n roz pe care le are în față. Mama lor le supraveghează de la cîțiva metri dis­tanță, stînd la umbră pe o păturică și citind o carte. Vizavi, Alba-ca-Zăpăda și prietena ei îi transformă pe copii, folo­sin­du-se doar de acuarele, în pisici, căței, prinți și prințese sau chiar supereroi. Mereu sînt copii care roiesc în jurul lor, dornici să devină, măcar pentru cîteva ore, personajul lor preferat.

Lîngă scenă, Asociația Studenților Chimiști din Iași au pregătit o masă plină de eprubete, pîlnii și substanțe colo­rate, pentru a le arăta celor mici cîteva experimente. Prin­tre spectatorii de ocazie se află și un puști cu pălărie albastră de vreo trei anișori, care pornește într-acolo imediat ce aude forfota. O trage pe mama lui de mînă și încearcă să-și facă loc pînă în primul rînd, deși trebuie să se ridice pe vîrfuri ca să poată observa ceva de pe masă. Rămîne acolo cîteva minute, fără să spună nimic, după care pornește către țarcul cu căprițe de la intrare, pe care vrea să le mîngîie. Lîn­gă, Clubul Esteli a improvizat un atelier de grădinărit. În pahare maronii, copiii puneau pămînt cu lingura dintr-o gă­leată transparentă și presărau din cînd în cînd boabe de grîu.

De-o parte și de alta a străzii Vasile Pogor, copiii degus­tat produse de patiserie și legume de seră, au putut să gă­tească clătite, socată, limonadă, să participe la ateliere de creație și de dans. Cei mai mulți pitici s-au oprit la un stand de artă, unde au învățat să facă omizi. Ținuți în brațe de că­tre părinți sau bunici, aceștia au pictat jumătăți de cofraje cu ouă, cărora le-au adăugat antenuțe, iar mai apoi s-au plimbat mîndri prin mulțime cu ele în mînă.

Printre standuri, pe asfalt, era ici colo cîte un șotron, care-i făcea pe copii să uite că îi țineau pe părinți de mînă și începeau să țopăie dintr-un picior în altul, în timp ce în­cercau să-și mențină echilibrul. Iar părinții s-au jucat cot la cot cu ei pentru că Șotron chiar este un Festival al Co­pi­lă­riei.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top