Președintele care unește buzunare

Șah-mat Niciun comentariu la Președintele care unește buzunare 14
Hrebenciuc

Într-un text semnat de Sorin Ioniță pe contributors.ro săptămîna trecută, „Țeapa lui Hrebenciuc & Tata socru se vede de pe Lună”, jurnalistul estimează că bucata de pămînt pe care urmau s-o fure deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam și liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, 43.000 de hectare de pădure, „echivalează cu dublul amprentei pe sol a municipiului București” și e „aproximativ 0.2% din suprafața României”. 0,2% din suprafața țării e mai mult decît cred că a cutezat vreodată să fure cineva pînă acum. Potrivit procurorilor care instrumentează cazul, prejudiciul creat Romsilva, deci statului, este de 303.888.615 euro. Aproximativ 300 de milioane de euro. Știți care a fost prejudiciul în dosarul de evaziune fiscală Lukoil? Aproximativ 230 de milioane de euro. Da, o mînă de români hămesiți au reușit să născocească un plan prin care să fure mai mult ca ditamai multinaționala rusească. Trei oameni care fac parte din același partid ca cel care are cele mai mari șanse să ajungă mîine-poimîine președintele țării, ca să punem puțin lucrurile în context.

Însă cel mai îngrijorător lucru în toată treaba asta nu e prejudiciul cauzat românilor, nu e suprafața imensă de pămînt care ar trece din proprietatea statului în mîna cîtorva infractori. Nu, e faptul că celor mai mulți oameni nu le pasă. Ori nu știu sau nu înțeleg, ori pur și simplu nu le pasă. Am spus-o încă de pe atunci, protestele pentru Ro­șia Montana au fost doar o fiță, un moft, avînd în vedere că pentru edu­cație sau lupta anticorupție n-a ieșit mai nimeni în stradă. A fost o chestie cool, un check-in și atît. Dacă România ar avea într-adevăr o so­cie­tate civilă, aceasta ar fi mai atentă să lucreze la cauzele pro­blemelor din țară, principala fiind corupția, bineînțeles, și nu la efecte.

Va avea dezvăluirea acestui dosar vreun efect asupra ale­ge­ri­lor? Nu, bineînțeles că nu. Numai în județul Iași, care a devenit și mai roșu peste noapte, 27 de primari au trecut puntea, sărind în barca social-democrată, grație „ordonanței traseiștilor”. Așa se cîștigă alegerile, nu cu dezvăluiri despre fraude și furturi. Îi pasă omului de rînd că trei haiduci au vrut să fure 300 de mi­lioane de euro de păduri de la stat, cînd el trăiește de azi pe mîine și sticla aia de ulei chiar i-ar prinde bine de azi pînă săptămîna viitoare?

Apropo de păduri, de hoții și de „sistemul de furt și de fraudare și de cumpărare a voturilor” des­pre care vorbea Victor Ponta în 2009, după alegerile prezidențiale pierdu­te de Mircea Geoană și de PSD, la alegerile de luna viitoare o să se fu­re ca-n codru, mai mult ca nicicînd. Miza e mare și Partidul va face ori­ce ca să cîștige. Și dosarul pădurilor retrocedate ne-arată cam pînă un­de pot merge cînd e vorba de furt.

Sursă foto: cotidianul.ro

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top