Un drac de card

Șah-mat Niciun comentariu la Un drac de card 12
card national de sanatate

„Card” și „drac” e tot un încornorat. De fapt, cuvîntul card citit pe dos înseamnă drac. Asta a fost explicația pe scurt a unor că­lu­gări și călugărițe din zona Mol­dovei care au refuzat cu îndîr­­jire să primească cardul na­țional de sănătate. Pentru ei, pri­mirea documentului medical ar fi fost ca și cum l-ar primi la sîn pe însuși satana și nicidecum doar un act cu care să se poată prezenta la medic. În Iași, in­ci­den­te asemănătoare celor din Neamț și Botoșani nu au fost semnalate încă, dar fețele bisericești au luat poziție față de atitudinea fraților lor și au spus că reacțiile sînt deplasate și gre­și­te. Cardul de sănătate nu aduce Apo­calipsa și nici nu înseamnă înregimentarea în rîndurile ne­cu­ratului, cum au spus cei mai habotnici.

Cardul de sănătate înseamnă un fel de carte de identitate me­di­cală, pe care vor fi inscripționate datele personale ale posesorului, istoricul medical al acestuia, op­țiu­nea pentru donarea de or­ga­ne și diagnosticurile primite de-a lun­gul timpului. Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, inițiatorii proiectului în parteneriat cu Ministerul Să­nă­tă­ții, au prezentat cardul ca pe o so­luție salvatoare la sutele de ca­zuri de fraudă cu CNP-urile asi­guraților care ajung să fie fo­lo­site – fără cunoștința oamenilor, cel mai adesea – pentru de­con­ta­rea de servicii medicale fictive. În București, Timișoara și Iași, de pildă, în urma controalelor în­tre­prinse de curțile de conturi s-au găsit numeroase situații în care identitatea unui asigurat a fost furată și folosită pentru a obține ilegal reduceri pentru con­sul­tații sau medicamente în timp ce acea persoană fie era deja in­ter­nată, fie nu beneficiase de ser­viciul respectiv, fie era deja moar­tă.

Cardul național de sănătate se vrea a fi o barieră în fața cazurilor de acest gen. În urma mai multor discuții, oficialii CNAS au ajuns la un acord cu Poșta Română, iar de pe 19 septembrie documentele sînt împărțite în teritoriu la toți asigurații care au împlinit vîrsta de 18 ani. Cei care le primesc, trebuie să se prezinte cu cardurile la medicul de familie pentru activarea lor, iar apoi le vor folosi de fiecare dată cînd vor merge la doctor. Asiguratul își va alege un cod PIN unic – la fel ca cel pentru cardurile bancare – pe care îl va introduce de fiecare dată cînd va fi consultat și tratat. În ur­mă­toa­rele două luni, vom putea merge la medic și fără cardul de să­nă­ta­te, dar din 2015, prezentarea acestuia va fi obligatorie, spun oficialii. Însă oare oamenii sînt pregătiți să vină de fiecare dată la doctor cu cardul în buzunar și cu PIN-ul pe hîrtiuță?

Autor:

Iulia CIUHU

Șef de departament la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași, masterand la Facultatea de Istorie a UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top