La mare, la soare, penițele sînt goale

Șah-mat Niciun comentariu la La mare, la soare, penițele sînt goale 19

Scriam la sfîrșitul lunii trecute des­pre faptul că în Marea Britanie se poartă discuții dure pe tema re­formei în educație. Mai exact, vor să scurteze vacanța de vară și să fa­că zile mai lungi de școală, argumen­tul principal fiind performanțele și șansele absolvenților în context in­ter­național.

Luna asta, patronii români din turism au cerut Guvernului rea­na­lizarea programei de învățămînt și modificarea ei pentru lungirea va­can­ței de vară, astfel încît anul șco­lar să se termine la 1 iunie, astfel în­cît copiii împreună cu familiile lor să poată merge la mare și să se poată bu­cura de reduceri.

Dacă auzeam asta cînd eram în școala generală sau poate chiar în liceu, nu puteam decît să mă bucur. Vacanța de vară era momentul ăla minunat, magic, al anului cînd toa­te responsabilitățile dispăreau și, lo­cuind în Constanța, aveam la dispoziție trei luni de plajă, soare și le­neveală. Mulți realizează prea tîr­ziu importanța educației și, de bi­ne, de rău, oricît de slab ar fi siste­mul nostru de învățămînt, măcar te responsabilizează puțin, te obiș­nu­iește cu munca, cu cele cîteva ore pe zi petrecute nu stînd degeaba.

Printre argumentele operatori­lor din turism se numără și faptul că vor să-și îmbunătățească aportul la produsul intern brut, iar prelungirea vacanței ar ajuta în sensul a­cesta. Sigur, sînt convins că asta e gri­ja lor, PIB-ul României, și nu greutatea cu care atîrnă propriul bu­zunar. Litoralul românesc are des­tu­le probleme. De-asta mulți prefe­ră să meargă în vacanțe mai ieftine (și cu servicii mult mai bune) în Bulgaria, sau aleg să dea mai mulți bani, dar să se bucure de concedii în care nu ești privit și tratat în sictir de hotelieri în Grecia sau Croa­ția. Astfel, mai bine și-ar canaliza eforturile înspre a remedia proble­mele „de partea lor” ca să zic așa, în loc să ceară vacanțe mai lungi. Educația la noi și-așa e cum e (mai ține cineva minte care a fost procentul de promovabilitate la BAC anul trecut?), nu cred că e cazul să găunim și mai mult.

Și, cu toate problemele li­to­ra­lului românesc, vara tot sînt pline de melteni Costineștiul, Mamaia și Vama Veche. Dacă ar mai lucra pu­țin la calitate, ar deveni zone atracti­ve și pentru un segment mai înstărit al populației, crescînd, iarăși, veniturile. Vedeți, domnilor? Sînt so­lu­ții. Lăsați învățămîntul în pace.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top