Viața mea falsă de pe Internet

Opinia de la centru Niciun comentariu la Viața mea falsă de pe Internet 51

Mă numesc Alina Băisan, am 665 de prieteni, dansez tango, practic Nordic Walking și recordul meu de like-uri a fost de 200, la o poză cu mine însărcinată (știți, lumea reacționează isteric la poze cu gravide, copii, pisici și căței). Cam asta poți să afli despre mine dînd o raită pe Facebook.

E oare suficient cît să îți faci o idee despre cine sînt? În realitate chiar mă cheamă așa, din cînd în cînd dansez tango, tot mai rar merg la Nordic Walking și din toată lista de prieteni cu greu găsesc zece persoane cu care mă întîlnesc sporadic.

Toți ne construim selectiv identitatea socială virtuală și de cele mai multe ori alegem profilul care ne avantajează. Tendința de a exagera e mare cînd vine vorba de mediul virtual și ea duce de obicei la geneza unor specii umane noi cu care ați făcut cunoștință și voi pe propriul wall.

Avem genul glam: mereu aranjată, cu ochelari de soare, ținută mereu în tendințe. E ba la mare, ba în club, pe terasă cu prietenele, la restaurant, pe mar­ginea piscinei. Vorbim de o împă­timită a selfie-ului.

Cînd genul acesta crește mare, trece la faza familistă: „eu cu soțul meu superb la cele mai hot eveni­mente mondene, în rochia dăruită de designerul X, eu cu copiii mei foarte reușiți, eu la jobul meu de vis, eu superbă la jogging, eu su­per­bă la volan”. Și mai e și genul zen: meditează, dă citate inspiraționale din Osho, postează poze cu peisaje senine și din cînd în cînd scrie propriile maxime, pe care ar putea să le publice într-o mică culegere de înțelepciune personală, dar nu o face.

Deși advertiser-ilor li se ser­veș­te adesea ideea că felul în care ne comportăm pe rețelele de socia­lizare spune foarte multe despre cum sîntem noi în viața de zi cu zi, în realitate, petrecem foarte mult timp cosmetizînd imaginea noastră din online.

De teama de a nu fi plictisitori, vom da share doar la articolele care ne fac mai interesanți, vom încerca să fim mai deștepți, mai frumoși, mai bogați și mai puțin banali decît sîntem în realitate. Și totuși, pe cine vrem să păcălim?

de Alina BĂISAN,  Edipresse AS România

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top