Suvenire de la ruși

Opinia de la centru Niciun comentariu la Suvenire de la ruși 16

Ultima oară cînd mi-am vizitat prietenii din vestul Europei și i-am întrebat ce cadouri vor, au strigat aproape în cor „something from the USSR, please”. Le-am găsit la piața de vechituri de lîngă Teatrul „Eminescu” insigne comuniste, la 5 lei bucata, dar și un set de pahare pentru tărie, probabil chinezești, dar cu simbolul Uniunii Sovietice imprimat pe mijloc.

S-au bătut pentru ele. Și in­sig­nele le-au plă­cut, iar pentru data viitoare am primit comandă de cît mai multe căciuli rusești, cu blană. Cînd vreo unul nou se alătura gru­pului făcea ochii mari cînd afla că vorbesc rusește. Apoi, evident, trebuia s-o demonstrez, acesta fiind apogeul petrecerilor zgomotoase date în apar­ta­men­tele lor spațioase și confortabile din Madrid.

Urmau, desigur, discuții între­ținute de berea care nu se termina niciodată. Despre cît de rău trăiesc, despre cît de corupt e guvernul, despre cum capita­lis­mul a eșuat și e nevoie de un alt sistem, despre cum totul se duce de rîpă odată cu ei. Iar eu stăteam într-un colț, ca un pui de bogda­pros­te, așteptînd dreptul la replică. Nu puteam să cred că oameni e­du­cați și cu acces nelimitat la internet pot vedea lu­crurile atît de îngust. Obama e răul întruchipat, iar mo­dul de viață occidental – o capcană în care au căzut cu toții.

Mi-am dat seama că, deși eram în mijlocul lor, ne aflam la părțile opuse ale unei axe politice ima­gi­nare, cu Putin și Obama la fiecare capăt. Eu – copilul anilor ’90, cres­cut cu povești înfricoșătoare des­pre comunism, cu urmările ace­s­tuia simțite pe propria piele, atunci trebuia să-mi fac temele la lumînare pentru că se lua lumina de la șase la zece seara și din toată clasa noastră numai vreo doi copii aveau tații acasă; și ei – în propriile apartamente primite cadou de la părinți, haine de brand și o viață pentru care mulți dintre cei ca mine au fost gata să lase totul în urmă.

Explicațiile mele nu i-au mul­țu­mit, ei își trăiau criza și eu, o puș­toaică din estul Europei, n-aveam nici un drept să vin și să le iau drep­tul de a se văicăra și de a pos­ta pe Facebook articole despre cum protestatarii din Ucraina sînt fas­ciști. Doar unul dintre ei, singurul care a fost în Moldova și România vreodată, s-a uitat la mine cu în­țe­le­gere și a găsit de cuviință să întrebe cine mai vrea o bere.

Anastasia CONDRUC | producător TV

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top