Temperatura ideală (I)

Opinia de la centru Niciun comentariu la Temperatura ideală (I) 10
Fast food in Arizona

Ventilatoare mari se rotesc peste fiecare cameră din a­par­ta­men­tul în care stau. Tavanul e din plăci masive din beton, special con­ceput să respingă căldura, să men­țină o atmosferă plăcută în interior, în ciuda faptului că afară se întinde ditamai deșertul. A­pro­xi­mativ 78 de grade Fahrenheit e aproape de temperatura ideală, nu mai stau să calculez acum cît vine în Celsius. Americanii se scu­ză de fiecare dată că folosesc Fah­renheit, deși nu-i atît de grav.

Am la dispoziție o bucătărie complet utilată, cu două chiuvete care sfărîmă resturile de mîncare prin apăsarea unui buton. În pri­ma zi aici, am fost instruit să folosesc acel buton cu înțe­lep­ciu­ne, cînd degetele îmi vor fi de­parte de gaura de scurgere. De ase­me­nea, cuptorul are o tastă specială, care îl încălzește automat pînă la o temperatură infernală, pentru a înlătura resturile arse de mîncare. Igienic, util, plăcut, convenabil, des­tul de sigur. Dincolo de aceste as­pecte tehnice, atmosfera din apartament e completată de pre­zența a doi colegi: un ugandez și un japonez. Prin natura împre­ju­ră­rilor, trei continente au fost re­strînse pe o suprafață de a­pro­xi­mativ 90 de metri pătrați, ce include trei camere cu trei băi, plus living și bucătărie.

Odată, în timp ce spăla vasele, Tabu din Uganda mi-a povestit că n-o poate lua încă de nevastă pe mama copilului său, întrucît n-a strîns destule vite pen­tru a plăti răscumpărarea acor­dată în mod tradițional familiei femeii. E de părere că uneori se exa­ge­rează cu chestia asta, că neamurile vor bani și pentru educația femeii, deși e clar că școală a făcut pentru ea, nu de dragul bărbatului. De-a lungul vieții sale, Tabu a omorît mai multe tipuri de șerpi și a scris articole care au deranjat con­du­ce­rea propriei țări. Îi place carnea de pui și orezul, dar nu știe să gă­teas­că. Într-una din primele zile, a luat niște ouă într-o mînă, în cealaltă avea tigaia, și m-a întrebat: „Și acum ce fac?”. Acum, că știe cum e treaba, face omletă noaptea, iar a­cesta nu e tocmai un obicei să­nă­tos.

Nao, japonezul, vorbește mai mult despre mîncare, și e normal să fie așa. A jucat baseball pînă anul ăsta și ar fi trebuit să treacă la pro­fesioniști, dar n-a fost să fie, așa că s-a mutat în Arizona ca să stu­di­e­ze kinetoterapie. Are multe cuburi Rubik, între care și unele cu forme ciudate, complicate rău. Nu pare trist, dar nu voi ști niciodată ce poa­te ascunde în suflet un ja­po­nez. În fiecare seară îl găsesc fie mîncînd, fie colorînd pagini cu reprezentări ale sistemului muscular sau osos. După aceea vorbim despre mîncare, ceea ce nu-i tocmai rău.

de Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top