Temperatura ideală (I)
Opinia de la centru 27 noiembrie 2014 Niciun comentariu la Temperatura ideală (I) 10Ventilatoare mari se rotesc peste fiecare cameră din apartamentul în care stau. Tavanul e din plăci masive din beton, special conceput să respingă căldura, să mențină o atmosferă plăcută în interior, în ciuda faptului că afară se întinde ditamai deșertul. Aproximativ 78 de grade Fahrenheit e aproape de temperatura ideală, nu mai stau să calculez acum cît vine în Celsius. Americanii se scuză de fiecare dată că folosesc Fahrenheit, deși nu-i atît de grav.
Am la dispoziție o bucătărie complet utilată, cu două chiuvete care sfărîmă resturile de mîncare prin apăsarea unui buton. În prima zi aici, am fost instruit să folosesc acel buton cu înțelepciune, cînd degetele îmi vor fi departe de gaura de scurgere. De asemenea, cuptorul are o tastă specială, care îl încălzește automat pînă la o temperatură infernală, pentru a înlătura resturile arse de mîncare. Igienic, util, plăcut, convenabil, destul de sigur. Dincolo de aceste aspecte tehnice, atmosfera din apartament e completată de prezența a doi colegi: un ugandez și un japonez. Prin natura împrejurărilor, trei continente au fost restrînse pe o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați, ce include trei camere cu trei băi, plus living și bucătărie.
Odată, în timp ce spăla vasele, Tabu din Uganda mi-a povestit că n-o poate lua încă de nevastă pe mama copilului său, întrucît n-a strîns destule vite pentru a plăti răscumpărarea acordată în mod tradițional familiei femeii. E de părere că uneori se exagerează cu chestia asta, că neamurile vor bani și pentru educația femeii, deși e clar că școală a făcut pentru ea, nu de dragul bărbatului. De-a lungul vieții sale, Tabu a omorît mai multe tipuri de șerpi și a scris articole care au deranjat conducerea propriei țări. Îi place carnea de pui și orezul, dar nu știe să gătească. Într-una din primele zile, a luat niște ouă într-o mînă, în cealaltă avea tigaia, și m-a întrebat: „Și acum ce fac?”. Acum, că știe cum e treaba, face omletă noaptea, iar acesta nu e tocmai un obicei sănătos.
Nao, japonezul, vorbește mai mult despre mîncare, și e normal să fie așa. A jucat baseball pînă anul ăsta și ar fi trebuit să treacă la profesioniști, dar n-a fost să fie, așa că s-a mutat în Arizona ca să studieze kinetoterapie. Are multe cuburi Rubik, între care și unele cu forme ciudate, complicate rău. Nu pare trist, dar nu voi ști niciodată ce poate ascunde în suflet un japonez. În fiecare seară îl găsesc fie mîncînd, fie colorînd pagini cu reprezentări ale sistemului muscular sau osos. După aceea vorbim despre mîncare, ceea ce nu-i tocmai rău.
de Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu