Teii de pe strada Steluței au aromă de Copou

Opinia de la centru Niciun comentariu la Teii de pe strada Steluței au aromă de Copou 29

De o săptămînă au înflorit teii pe strada Steluței, pe strada mea. Nu sînt mulți, cred că cel mult patru co­paci înmiresmați, dar sînt de ajuns ca să-mi ia mințile de fiecare dată cînd trec. Sînt doar pe o parte a stră­du­ței, iar cîteodată se mai agață cîte un co­pil, în joacă, de ramurile lui. Sau șleam­păta tanti Suzana ca să strîn­gă și ea de ceai la iarnă

Dacă închid ochii, mirosul nău­citor al teilor de pe strada Steluței mă teleportează pe Copou, după o ră­pă­ială de vară. Fix cînd aroma este mult mai intensă, de-a dreptul înnebuni­toare.

Ultima oară am văzut Copoul a­cum trei ani. Am stat cel mult o oră. Am fost cu treabă. Grabă mare. Am urcat pînă la Universitate, iar Co­po­ul l-am privit doar din mașină, mai mult la semafor în Fundație. Cu dor am privit, în viteză, fiecare loc, fie­care tei.

Rapid, cu gîndul, am făcut și o plim­bare pînă în parc, am tras adînc în piept mireasma teilor, m-am o­prit pe o bancă, așa cum făceam al­tă­dată, și am citit două pagini dintr-o nu-știu-ce-carte. Cu gîndul, fac as­ta destul de des.

Cu toate că n-am stat atunci nici preț de o cafea, o bucurie enormă mi-a strivit pieptul că abia mai pu­team respira, emoțiile mi s-au adu­­nat ghem în gît pînă aproape că m-am sufocat cu lacrimi. Aproape că eram ca un copil care arată cu de­ge­tul spre lucruri închipuite. Cine ar fi putut să înțeleagă bucuria mea? Poa­te doar bătrînii tei ai Copoului. Poa­te ei să-și mai fi aminitit de fetița aceea oacheșă care a pășit de mii de ori pe caldarîmul de la poalele lor. Poate cu ei aș fi putut împărtăși, muțește, amintirile dezordonate ca­re-mi veneau în cap. Lor aș fi pu­tut să le spun ștrengărește: „Îți aduci aminte cînd…?” și să înceapă cu toții să rîdă, în complicitate cu amin­tirile mele. Și eu cu ei.

Cît de absurde ar fi toate amin­tirile mele și cît de absurd ar fi do­rul meu de Iași fără tei! Cît de absurd ar fi Copoul dacă în locul teilor ar apă­rea palmieri, sau poate salcîmi ja­po­nezi, așa cum s-a întîmplat pe bule­vardul Ștefan cel Mare.

Nu sînt împotriva dezvoltării pei­sagistice a Iașului, nici măcar nu am buletin de Iași. Dar mă tem că dom­nul primar nu face altceva de­cît să taie rădăcinile simbolurilor Co­po­ului și chiar al orașului, pînă la ur­mă. Și asta fără să țină cont de nimic. To­tuși, sper că domnia sa a fost sfă­tu­it în această cruciadă împotriva tei­lor de un specialist dendrolog sau mă­car de un peisagist.

Am înțeles că teii de pe Ștefan cel Mare stricau priveliștea, dar teii de pe Lascăr Catargi ce vină au a­vut?

Nu știu de ce nu-i plac domnului primar Gheorghe Nichita teii, dar sper să se oprească pînă ajunge și la Teiul lui Eminescu.

Oana BALAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top