Primiți cu centenarul?

Opinia de la centru Niciun comentariu la Primiți cu centenarul? 19
Primiți cu centenarul?

Au trecut fix două săptămîni de cînd am intrat în gloriosul 2018 și deja simt că sînt mai obosit decît pe 30 decembrie 2017, după 12 luni în care eu nu mi-am luat decît zece zile de concediu și am fost cu toții nevoiți să-l vedem pe Dragnea cum explica de ce-și dă jos propriul guvern.

După cum știți, anul acesta vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire, iar eu nu pot să nu mă gîndesc la cel mai mare drapel făcut de Antena 3. Țineți minte cît am rîs, glumit, apoi înfricoșat de mișcarea postului tv? Imaginați-vă cîte un astfel de drapel, în fiecare săptămînă, timp de un an.

Primii pași înspre organizarea evenimentelor dedicate centenarului au fost făcuți încă de pe vremea lui Victor Ponta, însă cîteva restructurări și guverne mai tîrziu, am început anul cu premierul Mihai Tudose care amenința că oamenii vor flutura alături de steagul Ținutului Secuiesc, dacă vor îndrăzni să-l arboreze pe instituțiile publice. Așadar, în momentul de față, nu știm exact cum vom sărbători Marea Unire, Departamentul centenar a fost mutat la Ministerul Culturii și Identității Naționale și a fost redenumit „Departamentul Identitate Națională” (Sic). Au fost alocate cîteva milioane de lei unor autorități locale, în noiembrie a fost pus un nou șef, care are 29 de ani, iar acum așteptăm să aflăm ce proiecte din cele 2400 depuse de autoritățile locale vor fi finanțate din bugetul de 32 de milioane de euro.

E foarte tîrziu. Un eveniment care putea fi planificat pînă la cel mai mic detaliu este blocat și umbrit de politicieni incompetenți și orgolioși care cred că 1 decembrie se rezumă doar un ceaun de fasole cu ciolan și trei piese de la Nicolae Furdui Iancu. Este desconsiderat de oameni care dau vina pe străini, șefi de colonii și de servicii pentru sărăcia pe care ei au menținut-o. Pentru ei, această mare unire nu are nicio treabă cu asumarea trecutului (uitați-vă ce-a făcut Canada la împlinirea celor 150 de ani), ci cu despăturirea unor steaguri tricolore și arderea altora. Pentru ei, patriotismul înseamnă să convoci ambasadorii străini cînd există nu știu ce fel de parodie despre români și să vorbești despre ce mare grădină a Maicii Domnului sîntem noi.

Dacă intrați pe site-ul departamen­tului (care nici nu-ți apare pe prima pagină de căutări pe Google), veți citi că cei 100 de ani trebuie priviți ca „platformă pentru generarea unui veritabil proiect de țară”; citiți această afirmație cu ochii închiși, imaginați-vă ce-ar însemna pentru voi, pentru familia sau orașul vostru un astfel de proiect, apoi deschideți-i și uitați-vă la ce proiect național lucrează acum toți acești Iordache, Ștefănești și Tăriceni.

Text de George GURESCU, Senior editor Opinia Studențească.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top