Romanii de la Atlantic sint scumpi la vot

Opinia de la centru Niciun comentariu la Romanii de la Atlantic sint scumpi la vot 4

In duminica Sfintului Andrei, romanii din Portugalia au uitat de casa. Din cei 19.000 de romani cu acte in regula, putin peste 200 au mers sa isi aleaga reprezentantii in Parlamentul Romaniei, la sectiile de votare din Porto, Lisabona si Almancil. Cea mai mica prezenta la vot s-a inregistrat in Porto, unde listele cu votanti au numarat doar 14 romani, cu tot cu personalul Consulatului Onorific al Romaniei. Dincolo de glumele legate de vremea bacoviana, reprezentantii oficiali s-au consolat cu gindul ca "pentru ei, nu mai e o miza prea mare". Cei mai multi romani plecati in Portugalia lucreaza in constructii imobiliare, navale, industrie si turism.

La 14.00, in holul Consulatului Roman din Porto puteai intilni trei sferturi dintre votantii de pina la ora respectiva: portarul si doi constanteni, stabiliti intr-un orasel din apropiere. Florin este un tinar inalt, la vreo 25 de ani, cu sprincene impreunate si parul negru. Se afla in Portugalia de un an si lucreaza ca lacatus pe un santier naval. Este mai timid decit domnisoara cu limba ascutita de linga el, insa marturiseste ca printre straini cistiga de cinci ori mai mult decit acasa. Nici nu se gindeste sa revina in tara, "poate doar de sarbatori, altfel nu las banii de aici pentru pentru mai putin de 300 de euro. Ma intorc in 2012, cind s-o mai schimba ceva". Crede ca portughezii sint oameni de treaba, care nu au multe de impartit cu romanii: "Cu brazilienii imigranti au ei ce au, ca nu se ocupa cu lucruri curate pe aici".

In scurt timp, grupului de alegatori "matinali" i s-a alaturat un domn cu parul carunt si chef de vorba. La trecerea unui batrin si a sotiei sale ceva mai tinere, care nu vrea sa vorbeasca in romaneste, nu isi poate abtine un comentariu: "Ei, l-a incaltat pe portughez". E din Satu Mare si spune ca a lucrat in Israel, Turcia, Irak si acum e de doi ani in Portugalia. "Le stiu toate expresiile portughezilor si vorbesc turca, romana, putina evreiasca, rusa si araba irakiana. Ce portughez se poate lauda cu asa ceva?". A plecat in lume cind copiii lui erau inca mici. In Portugalia lucreaza la o ferma, unde, pentru 800 de euro pe luna, are grija de vaci. Despre portughezi nu are o parere prea buna: "Nu mi-e rusine sa o spun: daca unei vaci ii dai una cu biciul, se da mai incolo, da’ unui bou ce-i poti face? Copiii lor intr-a cincea socotesc pe degete si nu stiu cite tite au in total cinci vaci". Cea  mai vie amintire e legata de fata lui, de cind era mica: "Facea odata sarmale si m-a crezut pe cuvint cind i-am zis sa le lege cu ata la capete". Pentru viitorul ei a venit la vot.

Tot el te conduce la autobuz, chiar daca are de mers in directia opusa. Ploaia torentiala din Porto ii aminteste de furtunile politice de acasa.

Andra MARDARE (PORTUGALIA)

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top