Ceea ce ne separă

Opinia de la centru Niciun comentariu la Ceea ce ne separă 20

Înainte să dezbată reacția Uni­u­nii la tensiunile din Ucraina, euro­par­lamentarii comemorează 100 de ani de la Primul Război Mondial, iar neamțul Daniel Cohn-Bendit ține să împărtășească o istorie perso­na­lă. O tot zice cînd merge prin școli, dar e bună și acum, în ultima sa zi de plen în Parlamentul European. Dom­nul Cohn-Bendit fost conce­put imediat după debarcarea din Nor­man­dia, la prima reîntîlnire de după război a părinților săi. „Dacă aș fi putut vorbi în prima zi a vieții mele, să le spun părinților mei că în Eu­ro­pa nu vor mai fi granițe, ar fi zis că vorbesc prea devreme și că zic doar prostii”, continuă el, iar sala asta rotundă populată de euro­scep­tici, euromoderați și euroentuziaști se amuză.

Trenul din care scriu urcă acum dinspre Strasbourg către Luxemburg și, mai departe, către Bruxelles. Două țări și-o țărișoară în cinci ore, nu știi unde încep și unde se termină. Sînt șiruri de case din piatră acoperite cu țiglă roșie între care se ivește cîte o turlă ascuțită cu ceas. Așezările astea sînt la fel de banale precum cîmpiile dintre ele: verde, gri, alb, roșu. Pe rîndul de lîngă mine e o bătrînă cum se cade la vreo șaptezeci de ani. Caucaziană, slabă, păr alb, cămașă, fustă. O femeie ca oricare alta, dar care n-ar fi putut în veci să fie româncă sau poloneză. Mă întreb cîtă vreme o să mai pot ghici din prima un oc­ci­dental rătăcit printre estici și invers. Ce ne deosebește, întîi și-ntîi: avem la dispoziție gene diferite, sortimen­te diferite de zîmbete, altfel de supă­rări, sau – pur și simplu – zilele cele mai obișnuite ne sînt altcumva?

Printre șirurile de europarlamentari trece din cînd în cînd un chelner în frac și cu pa­pion alb, poartă elegant o tavă cu cești de cafea sau cu un pahar cu apă. Se retrage apoi discret, prin spatele rîndurilor de steaguri. Azi, vocile parlamentarilor est-europeni sînt mai ridicate decît de obicei. Sfîșie pe alocuri respectul reciproc cu pronunții slave, dure. Sînt polo­nezi, români, cehi, care cer acțiuni hotărîte împotriva Rusiei.

Diseară, într-un colț liniștit de Bruxelles, o să-mi văd părinții, ve­niți de două zile în vizită la familia su­ro­rii mele. La 60 de ani, tata a fost pînă acum o singură dată spre Vest. Și doar pînă în Ungaria, și doar în 1990, și doar ca să vîndă acolo niște ma­ie­uri tricotate într-o fostă fabrică comu­nistă ca să ne ia primele cutii de cola și pungi cu jeleuri. Azi, în schimb, a dat fuga din Belgia în Germania, iar mîine o să mergem cu toții să vedem Marea Nordului și o să fie bine.

Vlad ODOBESCU | jurnalist freelancer

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top