Curajul vine din Argentina

Opinia de la centru Niciun comentariu la Curajul vine din Argentina 8

Cu un secularism aflat în ofen­sivă, religii care își pierd identi­ta­tea și cu un fundamentalism din ce în ce mai virulent, Papa Benedict al XVI-lea vorbea de necesitatea unei noi evanghelizări a Europei. „Este aceeași evan­ghelie, dar este pro­pu­să cu alte mijloace și cu un alt spi­rit, cu un nou entuziasm, cu o nouă deter­minare și, bineînțeles, cu alte obiective” , îmi spunea Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teo­lo­gie Română, în timpul unui inter­viu de la începutul primăverii. Era îna­in­te de alegerea lui Jorge Bergoglio, iar așteptările față de a­legerea nou­lui ocupant al Palatului Apostolic erau din ce în ce mai mari. Moder­ni­zarea în­cepută de Papa Ioan Paul al II-lea și con­ti­nu­ată de Benedict al XVI-lea nu a re­ușit să se sincro­ni­ze­ze cu portretul noii societăți, iar scandalurile lega­te de personalul Bisericii Catolice erau din ce în ce mai frecvente.

Numai că la Vatican, Palatul Apostolic a rămas liber, întrucît no­ul papă a decis ca această refor­mă să înceapă de la el. A renunțat la apartamentul tradițional și s-a mu­tat la una dintre casele de oas­peți ale Vaticanului, a refuzat pan­to­­fii papali roșii, iar în vizita din Brazilia, a preferat să fie transpor­tat cu un Fiat în locul Papamo­bi­lu­lui. Cu „o Biserică săracă, pentru să­raci” drept motto, suveranul pon­tif a întinerit una dintre cele mai vechi instituții ale lumii. Bine­în­țeles că aceste simple acte pot fi văzute că gesturi de imagine, însă cînd reprezentatul lumii catolice spu­ne că bunătatea u­ma­nă trece dincolo de re­ligie („dacă o persoană este gay, îl caută pe Dumnezeu și are o con­știință bună, cine sînt eu să-l ju­dec?”), a­tunci sîntem contemporani cu unul dintre cei mai curajoși clerici pe care i-am întîlnit.

Papa Francisc privește fără frică spre viitor și cred că nu vrea ca Va­ti­canul să se transforme într-un sim­plu oraș-monument istoric. Nici 12 luni nu au trecut de cînd a devenit suveran pontif și numărul credin­cio­șilor care participă la slujbe a cres­cut. După cum spunea și ziarul The Guardian, chiar și ateii ar tre­bui să se roage pentru Papă: „Nu are nici o armată, batalioane sau divizii. Dar are un amvon, iar a­cum el îl folosește pentru a deve­ni cea mai puternică și clară voce îm­potriva stabilimentului. Nu tre­bu­­ie să fii un credincios ca să crezi în asta”. Și să știți că are peste zece mi­lioane de followers pe Twitter.

George GURESCU, redactor TVR

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top