Efectul shotgun-ului asupra bibeloului

Opinia de la centru Niciun comentariu la Efectul shotgun-ului asupra bibeloului 15
Efectul shotgun-ului asupra bibeloului

E o după-amiază de septembrie, sînt în deșertul roșiatic al Arizonei și e prima dată în viața mea cînd particip cu adevărat la o tragere. Noul meu amic S. m-a invitat să golesc niște încărcătoare împreună cu el, ca și cum m-ar invita la o bere.

Pentru mine, planul ăsta are aura unei misiuni secrete, dar în fața lui S. încerc, pe cît posibil, să păstrez un aer cool. Încărcăm în portbagaj o învelitoare lungă și verde, plus cîteva genți negre, căști și discuri ceramice. O să ne jucăm cu un AR-15, un AK-47, un shotgun Mossberg 930 SPX și un revolver Smith & Wesson model 681, cu șase gloanțe.

S. pune în bagaj și o cutie de cartușe speciale, verzi, cu alice. Vrea să le încerce, și la o adică să le folosească prima dată cînd îi intră un hoț în casă. Plus un îngeraș din porțelan, cadou de la soacră: îl interesează ce efect va avea asupra bibeloului un foc de shotgun. Ieșim din Phoenix și mergem cîteva mile spre est pe o autostradă brici, după aia pe un drum mai prost, care începe fix la intrarea în rezervația populației Tonto Apache.

Bucata asta roșiatică de deșert e împînzită de poligoane improvizate ce miros a plastic încins și praf de pușcă, cu ținte împrăștiate în tot locul. Uneori țintele aduse de acasă nu sînt de ajuns: uriașii cactuși saguaro sînt ciuruiți pînă-n vârf, la fel și semnele de circulație de pe marginea drumului.

Arizona are printre cele mai permisive legislații cu privire la posesia și folosirea armelor de foc. Practic, orice persoană peste 21 de ani are voie să aibă cu el un pistol și să apese pe trăgaci, atîta vreme cît nu-l ține la vedere. Doar pentru a umbla pe stradă cu arma la brîu – și în Phoenix se întîmplă uneori să ghicesc conturul unei arme sub un tricou – e nevoie de un permis special.

Magazinele de arme au străluciri și dimensiuni de mall. Dincolo de discursul clasic cu „Trebuie să ne protejăm familiile”, mai e o chestie pe care cetățeanul american o vrea subînțeleasă: „Să nu care cumva să ne luați jucăriile!”. Chiar dacă în statistici doar 7% dintre respondenți admit că au arme ca să tragă de plăcere, situația din teren pare nițel diferită. Într-o zi de weekend găsești cu greu un loc bun în care să tragi, deșertul Sonora răsună de bufnituri și pocnituri de diferite calibre. Familii întregi își trag camionetele pe marginea drumului, descarcă genți lungi, mese și scaune pliabile și se pun pe treabă. E un fel de pescuit mai zgomotos, de pac-pac cu voie de la Constituție. Doar că se întîmplă uneori să-ți fie frică, și se mai întîmplă să moară oameni.

Articol de Vlad ODOBESCU, jurnalist freelancer și Senior Editor Opinia Studențească.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top