Plagiator și liniștit. Sezonul 2

Editorial Niciun comentariu la Plagiator și liniștit. Sezonul 2 2

A trecut mai bine de-o vară și o jumătate de toamnă de cînd revista Nature a publicat un articol în care se preciza că jumătate din lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta este plagiată. Această veste „șoc!” a venit cînd serialul de tragi-comedie pe tema pla­giatului lui Ioan Mang – pentru scurtă vreme Ministru al Educației – nici nu se în­che­iase. Parcă anume ca să substituie logica bu­nului-simț cu legile absurdului, noul se­zon s-a arătat de la început cu potențial de a în­registra audiență și a depăși numărul de e­pisoade ale celebrului „Tînăr și neliniștit”.

Despre „premierul copy-paste” a început să vorbească toată lumea, de la omul o­biș­nu­it, cu frică de Dumnezeu și revistele de satiră locale, pînă la publicațiile de prestigiu inter­na­ționale ca The Economist, The New York Times, The Guardian și academicieni de mar­că din lumea largă. Evidențele care spri­ji­­neau acuzația de plagiat au fost din start, fă­ră îndoială, copleșitoare, lesne de decelat și pentru un școlar de gimnaziu. Însă acestea au fost respinse de către Victor Ponta cu un zîm­bet de copil obraznic, care e convins că n-o să-și ia nici măcar o nuielușă la palmă pen­­tru boacăna făcută. Știa el că o să le-o coa­că celor din Consiliul Național de A­tes­tare a Titlurilor, Diplomelor și Cer­ti­fi­ca­te­lor Universitare (CNATDCU), care au pro­pus să i se retragă titlul de doctor, obținut pe baza tezei lui condusă de mentorul său po­litic, Adrian Năstase, și apreciată cu „Summa cum laude”,  pentru că ar fi un „plagiat de tip copy-paste”. Și atunci a schimbat membrii CNATDCU. Consiliul National de Etică, aflat în sub­or­di­nea Ministerului Educației, a cărui componență fusese modificată în totalitate de fostul ministru Liviu Pop – chiar înainte de a se pronunța în cazul Ioan Mang – a venit să-l exonereze pe premierul care doar a făcut o lucrare „așa cum se făceau atunci”. Chiar de la început i s-a părut co­mic faptul că cei de la Nature s-ar pricepe la Drept și ar pu­tea spune ceva pertinent despre lu­cra­rea lui. Cu toate astea, s-a găsit o nouă Co­misie de E­ti­că, de la Universitatea Bu­cu­rești (UB) ca­re a venit să contrazică „ver­dic­­tul oficial” cu u­nul nou: „elemente de plagiat pot fi iden­ti­fi­ca­­te în 115 pagini din cele 297 de pagini” ale lucrării.

După aceste episoade din lunile iunie și iu­lie și după înaintarea unei scrisori Minis­te­ru­lui Educației pentru formarea unei co­mi­sii care să analizeze juridic chestiunea pla­gia­­tului, nici pînă în ziua de astăzi nu s-a e­mis vreo hotărîre oficială și irevocabilă. Ac­tua­­lul Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a declarat, vineri, 19 octombrie a.c. că a citit raportul UB privind plagiatul lui Victor Ponta și că are nevoie de „determinare juridică”: „Voi respecta legea, nu eu am făcut această lege, nu eu am aplaudat-o”. Oricum ea și-a dat verdictul într-un interviu a­cordat în exclusivitate „Opiniei vechi”, în nu­mărul 435, spunînd că în astfel de cazuri, vi­na ar trebui împărțită între candidatul la doc­­torat și conducătorul lui științific.

Între timp, se respectă și se aplică legea jun­glei. Ioan Mang și Victor Ponta sînt bi­ne mer­­si și rîd triumfător în nasul celor i-au prins cu mîța în sac. Ghearele lor politice nu doar i-au apărat, ci sînt convinși că acestea îi vor ți­ne la distanță pe cei care vor să-i sanc­țio­ne­ze. În­­tre timp toarnă scene pentru noul sezon din de-acum prestigiosul serial al plagiatelor. Vor ca protagoniștii sezonului următor să fie ad­ver­sarii politici.

Laura PĂULEȚ

Autor:

Laura Păuleț

Redactor, redactor-șef și director al Opiniei studențești în perioada 2006-2014.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top