Condamnați la burtiere

Editorial Niciun comentariu la Condamnați la burtiere 18
Condamnați la burtiere

Duminică seara, regizorul ieșean Cristian Mungiu a luat premiul pentru regie la Cannes, pentru filmul „Bacalaureat”. Este una dintre cele mai importante distincții primite în ultimii ani de cinematografia românească, mai ales dacă o alăturăm și celorlalte premii luate deja la ediția de anul acesta, a 69-a, a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Televizoarele ar trebui să fie tapetate doar cu chipul lui Mungiu și cu idei, prezentări și informații despre film. Dar nu vor fi.

Săptămîna aceasta, criza din Venezuela a atins cote de neînchipuit pentru secolul al XXI-lea. Dincolo de tragi-comicele știri apărute în presa din România, cu criza de hîrtie igienică din statul sud-american și cozile „ca-n epoca de aur” a României, situația de acolo, cu demitizarea tentativei comunismului modern, ar trebui să fie unul dintre cele mai importante subiecte dezbătute. Mai ales că anii noștri de comunism sînt încă fierbinți în amintirile a mai bine de jumătate de țară și nu există niciun motiv editorial pentru care subiectul este evitat (nici măcar criteriul audienței). Televizoarele ar trebui să ruleze, ca la CNN măcar, dacă nu găsesc analiști competenți, cu „no comment” pe burtieră, imaginile difuzate internațional cu revoluția populației venezuelene, unde lipsesc alimentele și medicamentele de bază, în timp ce conducerea țării scoate armata în stradă. Dar nu vor fi.

Înarmați-vă cu răbdare. În următoarele zile, pe majoritatea posturilor TV din țară, (sînt unele excepții și la punctele anterioare) se va dezbate aprins momentan presupusa (la momentul redactării acestui editorial) moarte a directorului Hexi Pharma, Dan Condrea. Mîna serviciilor, a extratereștrilor, a lui Băsescu, a lui Tolontan va gravita asupra presupusei, încă, morți a lui Condrea. După cum chiar Digi24 prezenta informațiile duminică seara la ora 23.00 – un drum drept… fără urme de frînare… cadavru desfigurat… identificat după actele „de lîngă mașină” și de soție… posibilă sinucidere, și ingredientele sînt pregătite.

Nu e de negat că e ușor, pentru un jurnalist, obișnuit să vadă imposibilul în orice situație, să vadă o conspirație. Problema e că această conspirație a fost văzută și deja dezbătută înainte de confirmarea morții lui Condrea, în timp ce evenimente de importanță națională sau internațională pică din pozițiile de prime-time pe burtieră. Iar cei care vor fi interesați să vadă aceste subiecte trebuie să-și ia ochelarii și o pernă și să se așeze la un metru în fața televizorului pentru a vedea și altceva.

Iar dacă moartea lui Condrea nu se va confirma, televiziunile nu vor pierde nimic. Vor da reset și vor înhăța, din zbor, fără vreo retractare, subiectul următor. Păcat de Cristian Mungiu.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top