Să-nceapă nunta

Editorial Niciun comentariu la Să-nceapă nunta 20
Să-nceapă nunta

E naiv cine crede că protestele din ianuarie-februarie au schimbat ceva. Sigur, au fost cîteva imagini drăguțe care au apărut în presa internațională cu steagul României și apoi cu cel al Uniunii Europene, am fost prietenește bătuți pe umăr de către Occident în timp ce Dragnea și ai lui simulau penitența, dar atît. Ce s-a schimbat? Absolut nimic. A fost sacrificat Florin Iordache, acest Moțoc aruncat spre mulțime, rămînînd fără funcția de ministru al Justiției în urma protestelor, ca acum, la doar cîteva luni după, să fie numit vice-președinte al Camerei Deputaților, funcția pe care a ocupat-o înainte să fie în fruntea Ministerului Justiției. Pentru că, spre deosebire de personajele din nuvela lui Negruzzi, PSD-iștii nu-și sacrifică cu adevărat slujitorii obedienți, doar îi aruncă puțin în apă, așteptînd să adoarmă publicul, ca să-i urce la loc în poziții de conducere, răsplată pentru serviciile lor în slujba partidului.

Și ăsta este doar unul din cele multe, foarte multe exemple. Ce s-a mai întîmplat în ultimele cîteva luni: fiica PSD-istului Adrian Țuțuianu, cea care s-a declarat scîrbită de protestele din Piața Universității, a fost angajată de Firea la Direcția Juridică a Primăriei Capitalei; Mădălin Voicu, urmărit penal în dosarul „Fraudă la Partida Romilor”, a fost numit secretar de stat la Ministerul Culturii și Identității Naționale; Liviu Pop, cel care în 2012 a desființat comisia care analiza teza de doctorat a lui Victor Ponta, a fost numit secretar de stat la Ministerul Educației (funcție la care a fost nevoit ulterior să renunțe, întrucît era incompatibilă cu cea de senator); ministrul Cercetării, Șerban Valeca, a numit recent în patru instituții ale cercetării un urmărit penal pentru corupție, coordonatorul cărții unui pușcăriaș, un consilier local PSD și alte personaje dubioase.

Și mă opresc aici, pentru că aș putea umple o pagină întreagă de ziar cu exemplele, dar ele, cum spuneam, sînt nenumărate. Ce a schimbat, deci, protestul? Nimic. Ba, mai mult, putem argumenta că i-a ajutat pe PSD-iști să se adapteze. Dacă în ianuarie-februarie erau acuzați că acționează „noaptea, ca hoții”, acum o fac ca la carte, ziua, în văzul lumii și legal. Au testat apele și au venit cu un nou plan de atac. Proiectul legii grațierii inițiat de Iordache a suferit niște modificări, dar în continuare se grațiază pedepsele pînă la trei ani, se taie trei ani din pedepsele de trei pînă la zece ani și se grațiază în întregime pedepsele pentru cei peste 70 de ani (Dan Voiculescu are 71 de ani, apropo).

Nu zic că protestele nu sînt bune, doar că la noi nu funcționează, pentru că sîntem inconsecvenți, ca să nu zic proști. Iar unii mai naivi spuneau că „s-au trezit românii la realitate” și că de-acum vor fi cu ochii pe politicieni. De unde, lipsa de reacție la toate evenimentele și deciziile politice din ultima vreme arată că s-au culcat la loc, se apropie vara, începe perioada concediilor, oamenii deja se gîndesc la cum își programează plecările și la ce nunți se duc.

Autor:

Ioan STOLERU

Secretar general de redacție la Opinia studențească, editor AltIași, colaborator la Suplimentul de Cultură.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top