Universitățile, stăpîne pe moșia doctoratelor

Cap în cap Niciun comentariu la Universitățile, stăpîne pe moșia doctoratelor 22
Universitățile, stăpîne pe moșia doctoratelor

Senatul a respins cererea de re­examinare formulată de pre-ședintele Iohannis pentru legea de aprobare a Ordonanței de urgență nr. 4/2016 privind modificarea și comple­ta­rea Legii Educației Naționale. Cu alte cuvinte, universitățile din Ro­mâ­nia dispun, conform acestei ordonan­țe, de autonomia de a acorda, dar și de a retrage un titlu de doctor, lucru pe care, pînă acum, îl putea face doar Consiliul Național de Atestare a Ti­tlurilor, Di­plo­me­lor și Certifi­ca­te­lor Universitare (CNATDCU), organis­mul care a confirmat, printre alte­le, că lucrările de doctorat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea sînt plagiate. În urma votului exprimat, luni, 10 octombrie, de către senatori, s-au numărat 70 de voturi pen­tru, șase abțineri și 12 voturi împotri­vă, totul finalizîndu-se cu un val de a­plauze din partea celor prezenți.

Varianța inițială a acestei legi, propusă de Guvernul Cioloș, men­ționa că decizia finală privind acor­darea și retragerea titlului de doctor și modalitățile de acordare a atesta­tului de abilitare pentru ca un ca­dru didactic să poată obține titlul de coordonator de doctorat vor fi luate de CNATDCU ce va propune, în ultimă fază, Ministrului Educa­ției, Cercetării, Tineretului și Spor­tu­lui decizia luată. Însă Parlamentul a decis schimbarea acestei legi. În urma acestei intervenții, acordarea și retragerea titlurilor de doctor se va face de către Senatul univer­si­tă­ții, iar dacă există nemulțumiri sau dispute, ele vor fi soluționate de că­tre CNATDCU și, astfel, validarea dosarului se va face de către Con­si­liu, doar în cazurile în care nu a existat un consens la nivelul institu­ției de învățămînt superior.

Legea, reformulată de Parla­ment, a ajuns, în primăvara acestui an pe biroul președintelui Klaus Iohannis care a decis, în luna mai, să o retrimită în Parlament. „Inter­ven­țiile legislative menționate au drept scop descentralizarea deci­ziei cu privire la emiterea și retragerea titlului de doctor, precum și acorda­rea calității de conducător de doctorat prin responsabilizarea univer­si­tăților în procedura de acorda­re / re­tragere a titlului de doctor, precum și în procedura de abilitare”, se arată în cererea de reexaminare trimisă de Președintele României, publicată de Agenția Națională de Presă – AGERPRES.

Cererea Președintelui a ajuns în Parlament și senatorii au respins-o și au trimis legea, pentru a doua oară, la promulgare. Ecaterina An­dro­nescu, președintele Comisiei de Învățămînt a Senatului, a susținut că această lege nu desființează CNATDCU și că acest organism rămîne o instanță de apel, dacă pro­blemele nu pot fi rezolvate în interiorul universității. „Potrivit acestei legi, creștem responsabilitatea șco­lii doctorale și trebuie să spunem că nicăieri în lume nu există o ins­ti­tu­ție deasupra universității care acor­dă o diplomă. (…) Sancțiunile pe care le poate da fie universitatea, fie CNATDCU merg pînă la desfa­cerea contractului de muncă, re­tra­gerea titlului și de a nu mai putea participa la concursuri”, a declarat Ecaterina Andronescu, conform hotnews.ro.

Acum, întrucît Klaus Iohannis nu mai poate trimite legea pentru o nouă examinare, tot ce-a mai ră­mas de făcut a fost ca șeful statului, Guvernul sau partidele politice să facă o sesizare Curții Constitu­țio­na­le a României (CCR), doar dacă aceș­tia găseau aspecte care nu erau în concordanță cu legea fundamen­ta­lă a țării. În urma deciziei luate de Parlament, atît Guvernul, cît și PNL au reacționat și au decis, pe 13 oc­tom­brie, să atace legea la CCR, în­tîr­ziind astfel promulgarea acesteia. Președintele României a reacțio­nat în urma votului exprimat de Se­nat, subliniind faptul că decizia a fost luată prea rapid. „În cazurile în ca­re există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente. Decizia de astăzi (n.red. 10 octombrie) a Se­natului riscă să afecteze verifica­rea imparțială a acuzațiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ul­ti­mii ani. Este cel puțin suspectă gra­ba cu care s-a acționat pentru mo­di­ficarea Legii educației, fără o dis­cuție pe fond, într-un moment în care toată lumea așteaptă integrita­te și performanță”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Face­book. Totodată, Viorel Barbu, președin­te­le CNATDCU, a decis să demisioneze, comunicîndu-și decizia lua­tă luni seară către consiliul organis­mului și ministrul Educației. „Con­siliul a ajuns, conform noii legi, un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal, nu sînt dispus să pierd vremea”, a decla­rat Viorel Barbu, citat de hotnews.ro. În urma sesizărilor primite, Curtea Constituțională va decide dacă le­gea respectă toate normele și dacă poate fi pusă în aplicare.

Autor:

Ionuț Teoderașcu

Prefer să fac ultimele editări la un reportaj atunci cînd lângă mine ies vibrînd aburii dintr-o ceașcă de ceai negru. Mi-aș dori să trăiesc, cel puțin pentru o zi, într-o lume veche: cu stilou și foaie, cu scrisori, cu întîlniri neplanificate și fără tehnologie, dar deocamdată, viața ne fugărește de la un text la altul, gadgeturile ne ajută, apoi ne stresează și scrisorile sosesc online. La un moment dat, cer pauză din toată această agitație și îmi fac ceaiul despre care vorbeam, unul negru care îmi dă energie și-mi lasă ochii deschiși.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top