Revoluția din 1989 și recîștigarea normalității

Cap în cap Niciun comentariu la Revoluția din 1989 și recîștigarea normalității 1

În opinia mea, principalul merit al revoluțiilor din 1989 a fost acela de reinstaurare a normalității sociale. Această idee, în sine, poate părea riscantă – pentru că re­vo­lu­țiile, dimpotrivă, sugerează mai cu­rînd o ieșire din normal. Și totuși, re­vo­luțiile anticomuniste se sustrag acestei logici – din motivul (pe care eu îl consider evident) că tocmai regimul comunist reprezenta o ex­cep­ție de la normalitatea socială.

Într-o carte recentă, Michael Meyer – care în toamna lui 1989 era corespondent al revistei Newsweek pentru Europa Centrală și de Est, Balcani și țările baltice – povestește cum, la o întâlnire cu premierul maghiar Miklos Nemeth, acesta, ca dovadă a bunei sale credințe (po­li­ti­ce) ar fi luat de pe birou un exemplar din Constituția Statelor Unite și i-ar fi spus ziaristului „Rețineți ce vă spun, aceste principii vor fi peste 9 luni și ale noastre”. Era o declarație de principii – anume că nu există democrație originală, ci există doar un set de principii obligatorii ale democrației, la care poți adera sau nu.

La fel în Rusia: imediat după vic­toria sa, în 1991, Boris Elțîn declara că scopul său este de a face din țara sa una „normală”: adică una de­mocratică, capitalistă, angrenată în sistemul occidental. Ulterior, ace­lași președinte a bombardat (în oc­tom­brie 1993) Parlamentul din Moscova și, de atunci mai departe, a in­sistat pe ideea că democrația din Rusia va fi, cel puțin o vreme, una „originală”, adaptată situației, tra­di­ției, realităților rusești.

Nu altfel stăteau lucrurile în România. Într-o zi de octombrie 1989, Dan Marțian mi-a oferit una dintre cele mai mari surprize imagi­na­bile atunci. Ca student în anul II al Facultății de Istorie din Bu­cu­rești, tocmai începusem (cu profesorul D. Marțian, alături de alți cca. 10 colegi) un fel de cursuri de Statut al PCR – motivul fiind acela că noi, studenții care în anul I al facultății avusesem media între 9 și 10, urma să fim făcuți în câteva luni membri de partid. La una dintre discuțiile insipide și pline de clișee pe care le-am avut, săptămînal, în acea toamnă, Marțian a avut o ie­și­re spectaculoasă.

Cum un coleg tocmai îi reda, mașinal, ideile privind rolul conducător al partidului (unic, n.m., AC) în societate, Marțian a intervenit calm și a spus că (simplific) ni­me­ni nu poate spune care este nor­ma­­litatea ideologică din moment ce alte partide frățești din țări vecine deja sunt pe cale să experimenteze sisteme cvasi-pluripartide etc. Peste câteva săptămâni am fost surprins să-l văd pe profesorul Marțian în spatele viitorului lider Ion Iliescu; azi nu mai sunt deloc surprins, ba chiar am convingerea că, în măsura în care a existat un „complot” premergător revoluției din decembrie, Marțian (și Iliescu ș.a.) a fost parte din el.

Bineînțeles, fiecare dintre aceste „normalități” – a lui Miklos Ne­meth, a lui Boris Elțîn sau a lui Dan Marțian – arăta inevitabil altfel. Tocmai diferența acestor varian­te de „normalitate” explică viteza di­ferită cu care aceste state s-au apro­piat de Occident și de standar­de­­le acestuia.

Adrian CIOROIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top