Rusia reface colaborări desfăcute de BREXIT

Cap în cap Niciun comentariu la Rusia reface colaborări desfăcute de BREXIT 7
Rusia reface colaborări desfăcute de BREXIT

„Cea mai mare expulzare colec­tivă de ofițeri ruși de informații din istorie”. Așa a denumit Theresa May, conform theguardian.com, în Ca­me­ra Comunelor, deciziile țărilor din Europa de a trimite înapoi în Ru­sia diverși diplomați. Măsura fără pre­cedent vine ca replică pentru otră­vi­rea fostului spion Sergei Skripal, Ma­rea Britanie acuzînd că a avut loc la ordinului președintelui Federa­ției Rusiei, în fața casei lui Skripal din Marea Britanie, folosindu-se o neu­rotoxină ce nu a mai fost utilizată pe teritoriul Europei din timpul răz­boaielor mondiale.

În total, peste 150 de diplomați ruși au fost expulzați de 14 state ale Uniunii Europene, Canada și de către SUA. Doar SUA a eliminat 60 de diplomați și a închis consulatul Rusiei din orașul Seattle, o măsură istorică la nivel de amploare și de semnificație geopolitică. Imediat du­pă acest anunț, Anatoli Anto­nov, ambasadorul rus în Statele Unite, a precizat, citat și de adevarul.ro, că inițiativa este neîntemeiată, că este o provocare și că „distruge ce a mai rămas din relațiile ruso-americane”.

Cazul „Skripal” a pus pe jar de aproape o lună întreaga comunitate internațională, fiind lansate mai mul­te acuze între țările din Europa și Rusia, invocîndu-se din ce în ce mai des „începerea unui nou Război Re­ce”. Marea Britanie a precizat că va răci pe cît de mult posibil rela­țiile cu Rusia în toate domeniile, chiar și din domeniul sportiv. Guvernul britanic a anunțat deja că niciun ofi­cial englez sau membru al Casei Re­gale nu va fi prezent la Cupa Mon­dială din 2018, organizată de Rusia, iar goal.com citează surse care pre­cizează că se ia în vedere ca echipa de fotbal a Angliei să boicoteze tur­neul. Au fost anunțate și o serie de sancțiuni financiare, care vor fi luate fie la comun de toate țările UE, fie individual de Marea Britanie și SUA, ai căror reprezentanți au precizat că urmăresc cu atenție această posibilitate.

Rușii aruncă pisica la cehi

România a fost la rîndul ei so­lidară cu demersul internațional de sancționare a Rusiei, expulzînd un diplomat rus, după cum a preciazt Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis presei. „Ca urma­re a concluziilor Consiliului Euro­pean din 23 – 24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury (n.red. localitatea din Londra unde locuia fostul spion) este o amenin­țare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se precizează în comuni­catul citat.

Iar în ceea ce privește răspun­sul promis, Rusia a întors fiecare deci­zie de expulzare, scoțînd în afara granițelor un număr egal de di­plo­mați ca fiecare țară ce a luat mă­suri împotriva ei. Astfel, 60 de diplo­mați americani vor fi trimiși acasă, 90 din Europa, printre care și unul din Ro­mânia. Mediafax anunță că preșe­din­tele Vladimir Putin a decis des­ființarea consulatului american de la Saint-Petersburg. Mai mult, mi­nis­terul rus de Externe a ținut să precizeze, prin agențiile de presă de stat Sputnik și Tass, că nu el va co­munica măsurile de expulzare am­basadorului SUA în Rusia, ci ad­junctul său.

La scară mondială, scandalul nu pare decît să se amplifice, în contextul în care SUA au precizat că nu exclud un răspuns la expul­zările din Rusia, iar Marea Britanie des­fă­șoară în continuare o anchetă cu privire la otrăvirea spionului și o serie de percheziții a două avioane Aeroflot, companie de stat rusea­scă, desfășurate pe aeroportul Heathrow, au stîrnit noi atacuri diplomatice.

La rîndul ei, Rusia a anunțat că a demarat propria anchetă și că re­zultatele au arătat că există patru națiuni care ar fi putut să dezvolte neurotoxina, nominalizînd Cehia, Slovacia, Marea Britanie și Suedia. Jocul politic s-a extins din acest punct pe toate domeniile, unul dintre răs­punsurile Cehiei, spre exemplu, pe lîngă declarații publice în care „au respins puternic speculațiile”, potri­vit bbc.com, fiind cel de a expulza un hacker rus dorit atît de SUA, cît și de Rusia, către Statele Unite.

Singurul element ce a părut să detensioneze situația ce pare din ce în ce mai încărcată cu fiecare zi este îmbunătățirea stării fiicei lui Sergei Skripal, Yulia, în vîrstă de 33 de ani, care a fost și ea afectată de neurotoxină. Tatăl său rămîne în sta­re gravă, dar stabilă, la spital, însă fiica s-a trezit, are momente în care e conștientă și răspunde la între­bări.

Autor:

Cătălin Hopulele

Director la Opinia studențească, reporter Ziarul de Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top