Domnilor medici, pacienţii du­m­nea­voastră ce mai fac?

Cap în cap Niciun comentariu la Domnilor medici, pacienţii du­m­nea­voastră ce mai fac? 115
Domnilor medici, pacienții dumneavoastră ce mai fac?

Spitalele din România au cumpărat în ul­timii ani dezinfectanţi a căror substanţă a­ct­i­vă era H2O. Conducerea unuia dintre cele mai mari spitale din ţară a declarat că s-au făcut peste 100 de operaţii într-o secţie pe uşa­ căreia nu intrase niciun pacient. Medici din mai multe spitale de psihiatrie de pe tot teri­toriul ţării şi-au transformat pacienţii în co­bai, testînd pe ei medicamente de care a­ceş­tia habar n-aveau. Patru membri ai echipajului SMURD Iaşi au murit în timpul unei mi­siuni. Aproape 80 de medici oncologi s-au­ plimbat prin India pe banii unei firme de me­dicamente şi apoi au recomandat propriilor pacienţi medicamente de care aceştia se pu­teau lipsi. Sînt doar cîteva dintre su­bi­e­cte­le care au îngălbenit sau înroşit, după caz, e­cra­nele televizoarelor doar în ultimele săp­tămîni.

În România sînt aproximativ 300 de me­dici oncologi. Conform pro­cu­rorilor, aproa­pe o treime din­tre ei şi-au făcut bagajele, şi-au lăsat jurămîntul lui Hipocrate a­ca­să­, dar şi-au luat familiile şi au mers în ex­cur­sie în India. Totul fără să scoată un ban din propriile buzu­na­re. Norocoşii medici au fost „sponsorizaţi” de o companie far­ma­ce­u­ti­că. Adevăratul preţ l-au plă­tit pacienţii, pen­tru că, deh, totul se plăteşte, nu? Astfel, pen­tru a mulţumi sponsorului, medicii n-au fă­cut decît să prescrie pacien­ţi­lor medicamen­te­ de care aceştia poate nici nu aveau ne­vo­ie. În topul cauzelor mortali­tă­ţii la români, cancerul ocupă unul din lo­cu­rile fruntaşe.

Numai cine nu a avut ocazia să vadă un astfel de pacient nu ştie ce înseamnă cu a­de­vă­rat această boală. E o luptă, atît pentru pacient, cît şi pentru cei din jurul lui. Tra­ta­men­tele sînt crîncene, mai ales cînd nu fun­c­ţio­nează. Terapia în cancer înseamnă un do­zaj special în funcţie de pacient, de par­ti­cu­la­rităţile lui. Nu-i dai medicamente aşa, du­pă ureche, pentru că te-a şpăguit o anumită firmă. Am scris mult despre pacienţi oncolo­gici, am vorbit cu ei, am văzut copii luptîndu-se cu boala asta. Întotdeauna am conside­rat că trebuie să fii un anume tip de me­dic pentru a rezista în specialitatea asta. Tre­buie să-ţi iubeşti cu adevărat meseria şi trebuie să te pui în pielea pacientului, poate mai mult decît în orice altă specialitate.

Pacientul cu cancer e unul de drum lung, în cazuri fericite. Supravieţuirea se măsoară la cinci ani (în cele mai multe tipuri de cancer). Dacă la cinci ani de la tratament pa­ci­entul e bine şi celulele canceroase au dis­pă­rut, abia atunci se poate considera vindecat. Me­dicii care au acceptat să ia bani pentru a prescrie anumite medicamente cum au a­na­li­zat toată treaba asta? Cîţi dintre ei s-au gîn­dit la cei rămaşi pe patul de spital cînd se plim­bau prin India? Eu n-am de unde să ştiu da­că medicamentele prescrise la „ru­gă­min­tea”­­ companiei farmaceutice care acum e a­cu­za­tă de dare de mită au ajutat sau nu pacienţii. Poate că erau eficiente. Dar poate că nu erau.­

Cei 77 de medici puşi sub acuzare a­veau,­ probabil, sute de pacienţi în grijă. Totul se în­tîmpla în 2012. Au trecut de atunci patru ani.­ Să-i întrebe cineva pe medicii respectivi ce fac­ acum pacienţii lor de atunci. Să-i aducă la a­ce­eaşi masă şi să le explice oamenilor de ce au făcut asta. Nu cred că închisoarea e o so­lu­ţie.­ Prin puşcării oricum se trezesc toţi că-s a­cademicieni, scriu zece cărţi în trei zile, îşi mai inventează cîte o boală şi te trezeşti cu ei înapoi în societate în cîteva luni. Practic e ca un concediu fără plată, dar în regim de all-inclusive. Adevărata pedeapsă ar fi întîlnirea cu proprii pacienţi. Sau cu rudele ce­lor­ care s-au prăpădit pentru că medicii au ales buzunarul în loc de suflet şi meserie. În acelaşi an în care medicii erau răsplătiţi cu ex­cursii de jumătate de milion de euro pentru prescrieri ilegale de medicamente, un tînăr înfiinţa aşa-numita reţea a citostaticelor. Cu ajutorul prietenilor, trimitea din Viena în ţa­ră­ medicamente fără de care pacienţii cu cancer­ ar fi murit.

Totul din banii lui, din donaţii, din­ favoruri făcute de cunoscuţi. Tînărul acela es­te acum ministrul Sănătăţii. Cei 77 de me­di­ci­­ oncologi sînt urmăriţi penal pentru luare de mită. Păstrăm prezumţia de nevinovăţie, fireşte, dar… Domnilor medici, pacienţii du­m­nea­voastră ce mai fac?

Text scris de jurnalist Amalia Dascălu.

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top