Înghețul garoafelor în plină vară

Festivalul Internațional al Educației Niciun comentariu la Înghețul garoafelor în plină vară 9

La Festivalul Internațional al Educației, copiii ieșeni s-au murdărit cu cretă colorată pînă la coate desenînd pe asfalt. Au învățat să scrie versuri sau cum să se descurce printre zecile de reguli de bune maniere și să fie cît mai politicoși și, pentru a-și dezvolta creativitatea, au jucat scenete pornind de la proverbe românești cunoscute. Iar cei care n-au vrut să asculte de cei mari, s-au colorat pe fețe și s-au jucat așa cum au știut ei mai bine.

Însă au fost și prichindei serioși. I-am surprins sîmbătă, cînd la Palatul Copiilor s-au adunat grămadă la atelierul de chimie distractivă unde, alături de un specialist de la Institutul „Petru Poni” din Iași, dr. Magdalena Stanciu, și-au plimbat curiozitatea printre substanțele chimice colo­rate aduse de aceasta. Au experimentat împreună și au scos strigăte de uimire cînd au văzut că se poate ca o garoafă să înghețe în plină vară. „La mine a înghețat floarea imediat, iar petalele s-au rupt într-o mie de bucățele cînd am atins-o”, a spus bucuroasă Teodora Niță. Magdalena Stanciu le-a mai arătat acestora cum se schimbă culoarea unor subs­tan­țe lichide în funcție de mediul, acid sau bazic, în care sînt introduse, stîrnindu-le curiozitatea prin întrebări pri­vind experimentul. „Ne-am propus să îi atragem pe copii înspre chimie, ca în momentul în care ajung în clasa a VII-a interesul lor să fie deja stimulat. Să învețe la școală chimia și să nu o neglijeze pentru că este frumoasă. Ar fi păcat să pornească cu ideea că nu le poate oferi nici o pers­pectivă în viață”, a spus aceasta.

Nici părinții nu au rămas impasibili la experimentele fă­cute de cei mici, pe care le-au găsit „interesante și educative”. „Poate că băiatului meu o să îi placă chimia mai tîrziu, cred că îi va face bine că l-am adus aici”, crede Angela Mîndrilă. Cei mici însă nu se gîndesc încă la școală, cînd vara este în toi iar zilele de joacă nu sînt întrerupte de temele pentru acasă. Iar de chimia din clasa a șaptea îi despart mulți ani de jocuri și copilăreli nevinovate.

Autor:

Ana Sipoș

Redactor Opinia studențească, student în anul al II-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top