Familia perfectă stă la orfelinat

Povești fără timbru Niciun comentariu la Familia perfectă stă la orfelinat 3

Ușa se izbește de perete, iar „ghe­mo­tocul” roșu din zăpadă dispare după colț. Costi intră în biroul directoarei, zburînd pe lîngă fusta „doamnei educatoare”, care îl aștepta la in­tra­rea Centrului de Plasament din Tă­tărași: „Doamna! Doamna! Vine cineva”.

De după biroul mic se ivește o pe­­reche de ochelari care ascund o pri­­vire obosită: „Pînă nu de curînd Costi a fost cel mai mic copil de-al nostru. L-am crescut de la doi ani. E și ad­junc­tul meu aici, are scaun la birou și e mereu lîngă mine. Acum cred că se juca prin zăpadă, de aceea era afară. Îi place tare mult zăpada. Costi este cel mai mic din patru frați. E în clasa a doua. Mai are și două su­rori, dar sînt la școală acum”.

„Noi sîntem doi frați în casă,/ Și nu ne certăm deloc”

La un semn discret al educatoa­rei, cei nouă copii care mi-au ieșit în întîmpinare se așază pe paturi, cu pri­­virea în pămînt. Doar Costi și unul din frații lui, Daniel, mă fixea­ză cu ochii albaștri, inocenți și cu­minți ca la inspecție. „Sportul. Da, sportul ne place”, explodează un cor de voci. „Mie rugby, mie fotbal, eu țin cu Stea­ua, să iasă Dinamo pe ultimul loc, asta să dați la ziar. Eu joc bas­chet dar îmi place fotbalul mai mult. Ba mie mai mult”, și mulțimea de voci se amestecă pînă cînd devine un mur­mur.

„Trăiesc ca o familie. In­di­fe­rent cine e frate cu cine, se ajută mereu unii pe ceilalți, dar li se pare atît de normal încît nici nu își dau seama de asta”, strigă doam­na educatoare. În­cear­că să se facă auzită pes­te va­car­mul din ca­me­ră.

Numai un băiat stă tăcut, cu mîinile strînse una în cealaltă. E Mi­hai, fratele cel mai mare al lui Costi. La 16 ani, a ajuns să aibă grijă de frații săi de cînd au fost aduși „în sistem”, din cauza „familiei dezor­ga­nizate, mama fiind plecată în I­ta­li­a”, îmi spune directoarea. Bă­ia­tul aruncă priviri mustră­toa­re către frații săi mai mici, „dar pe surioarele noastre le ajută tot timpul”, șoptește cu un zîmbet mare pe fa­ță Costi. Zîmbește și Mihai, dar strînge discret din dinți, cînd Paul, cel de-al patrulea frate, povestește des­pre că­ză­turile pe beton din can­to­na­­men­te­le de la rugby, de vara trecută.

„Și sîntem tăcuți la masă/ Și cuminți în orice loc”

Discuțiile despre sport se aprind iar, dar foamea îi îndreaptă pe toți spre bucătărie. Înainte să ies afară prin holul ornat cu beteală sclipitoare, Mihai se a­pro­pie de mine cu mingea în mînă. „Nu rămîi la un fotbal?”. Frații îi sînt la masă, iar acum surorile au plecat la școală. Pentru cîteva ore pe zi își a­du­ce aminte că știe să se și joace.

Cătălin HOPULELE

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top