Work & travel prin Copou

1001 de măști Niciun comentariu la Work & travel prin Copou 5

Cum banii nu au fost niciodată în­deajuns, vremurile în care care trăim ne forțează să gîndim. Da­­că nu la pro­bleme mo­rale, filozofice, or de altă na­tu­ră mai nepă­trun­să, mă­car la grija ce se chea­mă „pîi­nea cea de toate zi­lele”. O văzusem eu cînd­va la te­­levizor pe una din­tre di­ve­le României strîn­gînd bani pentru niș­te sărmani co­­pii, în ca­drul unui eve­ni­ment cu toa­tă pompa ca­pitalei. Am surprins tac­ti­ca, mult prea bine pu­­să la punct, ju­de­cînd după su­per­ficialita­tea zîmbetului și co­che­tă­ria ținutei: nu o să pri­­mești ni­­mic dacă ceri mult. În schimb, dacă ceri pu­­țin ai toate șansele ca puș­­culița um­plută să fie chiar a ta.

Așadar, în iti­ne­­­rariul meu prima opri­re a fost în fața Fa­cultății de Elec­­tronică și Te­le­co­mu­ni­ca­­ții, unde studenții se înghe­su­­ie să iasă în pauză la o ți­ga­ră. „Doar a­tît? Tu glu­meși, nu?”, îmi spu­ne pri­­mul acostat, iar colegul lui cas­că ochii mai mari decît monedele pe care le cer eu. „Și țigăncușa de la Ba­le­na cere mai mult!”, spune o studentă, ce ajutată de tocuri, mă pri­veș­­te de la înăl­ți­me.

Copilul sărman, c’est moi!

Pumnul meu se umple, după o a­va­­lanșă de întrebări care mă fîs­tî­cesc și o sumedenie de iro­nii. Tot ce mai pot să fac, după ce număr și banii, e să le arunc o privire ca aceea a cer­șe­­to­ru­lui căruia îi dai un deget și el se uită scîrbit, ca și cînd nici o în­trea­­gă mî­nă nu i-ar fi fost în­dea­juns.

La ur­mă­to­rul po­pas, mai multe fe­­țe zîm­bi­toare și inimi re­cep­tive răs­­­pund u­­milei me­­­le cerințe. Am pri­­mit nu numai zece bani, ci și cîte cincizeci. Mi s-a cerut în schimb să le dez­vă­lui cum îl cheamă pe sărmanul co­pil pentru care eu strîng monedă cu mo­­nedă. Numai numele nu m-am gîn­­dit că ar mai conta, și să scap re­pe­jor de vocile gî­tu­i­te de curiozități, scot din por­tofel două poze: una a ve­­­rișoarei me­le bu­clate, cu piercing în sprînceană și cea­laltă a fostului pri­­­eten.

Am ales a doua variantă, căci nu puteam să-l arat pe tata sau să re­cu­nosc că acel copil săr­man sînt eu. Fe­­tele au luat poza chi­co­tind, iar eu m-am retras să număr cîș­ti­gul: 5 lei și 35 de bani.

Îmi mai rămîne să văd la FEAA, fa­cultatea tuturor posibilităților, pe atî­­­­tea trepte trebuie să găsesc mîini dar­­­nice. Nu a fost nevoie de prea mul­­te că­utări. O treime din liceul pe care l-am absolvit a dat aici. Prima față cu­nos­cută e și prima victimă, iar du­pă un discurs spus parcă de un orator într-a­le cîștigării banilor de pîine, de­vine și ultima. Pușculița mea s-a um­plut pes­te normă cu 35 de bănuți.

Andreea JUGARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top