Sărutul comediei napoletane

1001 de măști Niciun comentariu la Sărutul comediei napoletane 4
Sărutul comediei napoletane

Pe ritmuri alerte italiene dicta­te de hohotele de rîs ale publicului care a venit la Casa de Cultură a Stu­denților (CCS) s-a desfășurat „Noa­ptea Albă a Teatrului Stu­den­țesc”. Cu costumele pregătite și cu măștile napoletane lustruite, stu­denții de la Facultatea de Tea­tru a Universității de Arte „Geor­ge Enescu” (UAGE) din Iași au energizat spectatorii cu Commedia dell’arte și al său Arlechino. Marți, pe 10 noiembrie, de la ora 20.00 o­bse­­sia tuturor măștilor pentru iu­bire, fie că sînt „Il Dottore”, „Co­­lom­bina”, servitoarea în­dră­gos­­­­ti­tă de Arlechino sau „Pantalone”, un aventurier chipeș, lă­u­dă­­ros și de­loc modest a fost dez­vă­­luită.

Un grup de studenți a venit să-și vadă prietena care joacă în pie­­să. Cînd o observă se pun pe șu­șotit și pe comentat. Fata, stă pe scă­rile scenei cu mîinele în șold și își leagănă rochia vaporoasă pe rit­mul muzicii italiene. Un băiat din grup care poartă costum și cra­va­tă și ca­re tine în brațe un rucsac nu o scapă din vedere. De fie­care dată cînd apărea ea pe scenă, fie că își a­ranja părul, fie că dansa cu iubitul său pe la spatele mamei, a­ceș­­tia o urmăreau de parcă nu ar mai fi nimeni pe scenă. După mul­te mo­mente comice, coregrafii și a­cro­bații, după ce toate măștile au fost date jos și și-au găsit iubi­rea, comedia s-a sfîrșit.

În locul energicilor napoletani, pe scenă apar două fete, dan­sa­toa­re de flamenco care simulează o lup­tă. Publicul a reacționat diferit la sărutul de la final. Fie au aplaudat, fie au tras adînc aer în piept, fie au spus un „i” lung de parcă s-a în­tîmplat o tragedie. Nota comică este păstrată de un tînăr care po­ves­­tește cu voioșie în glas că tatăl lui este supererou. „În fiecare sea­ră cînd ajunge acasă își auncă hai­ne­le pe un scaun, bea pînă se îmbată și co-lo-rea-ză ochii mamei în mov”, si­tuația tragică stîrnește hohote de rîs, parcă nimeni nu se poate a­bți­ne. Însă o brunetă care stă cui­bă­ri­tă la pieptul iubitului său pune o mînă la gură și rîde. Scoate un sunet care seamănă cu un chițăit de șoarece care se aude în toată sala.

Jocurile pregătite de organizatorii festivalului UNIFEST în inte­ri­orul căruia s-a desfășurat și „Noa­­ptea Albă a Teatrului Stu­den­­­­țesc” i-au făcut pe cei prezenți să dicteze ceea ce se întîmplă pe sce­nă. Cîțiva membri ai Ligii Stu­den­­ților Electroniști (L.S. ETC) au pre­­gătit o scenetă care ironizează com­­portamentul studenților și al profesorilor în timpul examenelor orale. Nu au lipsit glumele despre cei șapte violatori din Văleni sau ce­le despre șpagă. Cu toate acestea pleacă, din ce în ce mai mulți oa­meni, lăsînd rînduri întregi li­be­re. Doar băiatul în costum și cra­vată își desface fermoarul de la rucsac și scoate o caserolă mare cu cornuri. Le împarte prietenilor săi și îm­preună rămîn să se uite și la res­tul spectacolului.

Autor:

Adelina MEILIE

Șef de Departament la Opinia studențească, studentă în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top