Lăsați chitarele să urce pe scenă

1001 de măști Niciun comentariu la Lăsați chitarele să urce pe scenă 19
Lăsați chitarele să urce pe scenă

Dacă de dimineaţă, în cadrul festivalului Fes­­tudis, studenţii din Iaşi şi-au asumat rolul de bucătari, acum, la ora 18:00 în parcul de lîn­gă cantina Titu Maiorescu au intrat în pielea u­nor artişti. La Balena s-au îmbinat acordurile rock cu folclor. De la Smells like teen spirit la Constantine şi Cîntă Cucu, lucrurile au deve­nit clare pentru toţi: astăzi cîntăm şi ascultăm ce vrem, pentru că motto-ul evenimentului su­nă cam aşa: „Festudis este singura sesiune aş­tep­tată”. Băncile sunt pline de tineri, ei deţin con­trolul și dozele de bere în mînă. „La 3 îl a­cla­măm pe Dragoş, da?” , spune unul dintre ti­ne­rii care a venit să îşi susţină prietenul.

În timp ce pe scena improvizată se de­ru­lea­ză un adevărat concert folk, în „sala” im­pro­vi­zată în parcul din faţa localului „Balena”, o fa­tă blondă cu pantaloni multicolori citeşte The old man and the sea . Lîngă ea, o roşcată cu vîr­­furi decolorate şi-a asortat şalvarii cu părul şi savurează cu naturaleţe un morcov. Se aud me­lodii precum „Dacii Liberi” şi „Nunta”, dar pu­blicul nu pare să fie prea încîntat aşa că ar­tiş­tii din trupa „Open” au scos piesa de re­zis­ten­ţă. De la primele note ale melodiei „Copiliţă fă­ră minte” toţi îşi descreţesc frunţile şi ascultă a­muzaţi dialogul dintre cei doi cîntăreţi. Cu toa­te acestea, atenţia le-a fost furată de către o bătrînică micuţă, cocoşată, cu papuceii a­sor­taţi cu baticul, ambele avînd model floral, care s-a plimbat puţin prin mulţime, spre surprin­de­rea tuturor. Cîţiva voluntari sar cu bomboane ski­ttles şi apă cu vitamine dar mulţi o privesc doar fără nicio reacţie prea evidentă. Nu a rezistat mult bătrîna, căldura de afară a gonit-o iar lu­crurile s-au desfăşurat în continuare după pro­gram.

Roşu aprins este apusul ce se lasă peste Ba­lena, Roşu aprins este şi melodia următoare. Se aud bătăi din palme, fredonări uşoare şi par­că totul încremeneşte în timp: „Melodia aceasta es­te despre iubire şi despre un apus roşu a­prins”, spune artistul înainte să lase sunetul să curgă. Un cuplu se îmbrăţişează şi îşi declară iu­birea în văzul ochilor curioşi, alţi doi tineri se iau de mînă iar băiatul îi pupă obrazul fetei, ea zîmbeşte ruşinată. O fată cu rochie albastră cu flori se leagănă singură pe ritmurile lente de par­că ar aştepta să fie luată la dans, dar ni­ciun cavaler nu sare în ajutorul domniţei.

Stilul se schimbă încet, de la melodii ro­mî­neşti la melodii englezeşti, de la folk la country, iar spectacolul în aer liber ţine pînă apune soa­rele. Toată energia vine dinspre scenă, dinspre difuzoare, îmbinundu-se cu energia trans­mi­să de public, toate formează un decor perfect pen­tru o întîlnire romantică. O seară în care laşi tean­curile de cursuri pe birou şi te înarmezi doar cu un prieten sau doi, la o bîrfă în parc, în timp ce pe fundal urechile ţi se delectează cu mu­zică de calitate, poate să te încarce cu su­fi­cientă stare de bine pînă la sesiune.

de Elena BOCA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top