Cu patentul la amanet

1001 de măști Niciun comentariu la Cu patentul la amanet 21

De cum intru, un bărbat în că­mașă albă îmi dă un „bună ziua” gră­bit și își coboară privirea înapoi la inelul de aur pe care îl analiza cu grijă pe toa­te părțile. „Cum 14 karate? Dom­nule ce credeți că sînt pentru prima dată aici? E de 18, îl cîntăriți ca pentru 18 karate!”. Și după ce îl mustră pe domnul de la casă, îi zîmbește cu subînțeles fetei care o însoțește.

Denisa, fata care îl dojenește pe bărbatul din spatele geamului, spune că pe ea nu o păcălește nimeni. A ama­­netat aur de mai bine de patruzeci de milioane în vreo patru magazine de amanet din Iași și mai are „vreo 3 perechi de cercei și inelul cu broască țestoasă la ea în oraș”, așa că știe cum stă treaba cu karatele. Iar tînărul îi dă dreptate și îi întinde o sumă de bani care o mulțumește. Chiar înainte de a apăsa pe clanță, Denisa vede o bră­ța­ră cu inimioare atîrnînd în mîna unei doamne. Vădit interesată, se răsu­ceș­te în botinele cu tocuri cui și se apro­pie de doamna care trata cu băiatul de la casă. Femeia îi spune că vrea 2 mili­oa­ne jumătate și nu îi trebuie „nici prelungire, nici nimic” pentru că nu o mai vrea înapoi. Și înainte ca băr­ba­tul care cîntărea bijuteria de zor să ia o decizie, Denisa spune precipitat „v-o cumpăr eu!”. Fata părăsește ama­netul fericită, cu un inel mai pu­țin pe de­ge­tele-i lungi și subțiti, dar cu o brățară nouă pe care prietena ei i-o prinde repede în jurul încheieturii fine. Cu zornăitul brățării ei aurii și cu bătăile cadențate de tocuri pe gresia albă, fa­ta iese cu toată veselia ei din magazin. Și ai crede că pe oa­meni îi împinge nevoia pe ușa amanetului, dar nu și pe ea. Doi băieți își așteaptă cuminți rîndul și analizează unitatea centrală-gigant așezată pe masă, lîn­gă un sistem audio și monitor. „Frate, e mai puțin de 7 milioane și uită-te la ea, zici că e avion! Și ce cooler mare, par­că e ventilator! Față de daradaica lui Mihai”. Dincolo de geam, în spa­tele bărbatului care evaluează bu­nu­ri­le sînt trei rafturi pe care zac zeci de laptop-uri în huse încă.

O studentă cu buze de culoarea vi­nului îi tot ara­tă prietenului ei un inel de logodnă cu o piatră mare care strălucea printe brățări Versace, ghiuluri și cruci mari de aur. Dar el o ignoră și privirea îi alunecă de pe un iPod pe un Black­berry „la 4 milioane și n-are o zgî­rie­tură”. Bărbatul de la casă îmi po­ves­tește că cineva a amanetat deunăzi un acordeon „și știți că astea-s scum­pe, dar l-am luat nu­mai pe un million jumate”. Ten­sio­me­tru, aparate de ras, viori, mini-frigidere nu e nimic care să-l mai mire de cînd lucrează la casa de ama­net din Tudor Vladimirescu.

Nici nu știi dacă să rîzi cînd vine un om să-și amaneteze patentul. Într-o zi cineva a încercat să-și amaneteze via­ța. Nu știm dacă a glumit sau i-a pro­pus vreo Denisa un schimb convenabil, pentru că băiatul de la casă nu știa să evalueze bunul de data asta.

Ramona BALABAN

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top