Colegu’ din mașina galbenă

1001 de măști Niciun comentariu la Colegu’ din mașina galbenă 23

„Ce-ai făcut, Bobiță?”, este modul în care ta­ximetriștii se dojenesc unul pe celălalt pe Fa­ce­book, pe grupul care le este dedicat. Cînd u­nul dintre ei își parchează mașina acolo unde nu tre­buie imediat se găsește „colegu’” care să-l pozeze și să-l facă „vedetă” printre ai lui. „No­ua ținută pentru Ilfov, colegii! Poza este ha­ioa­să și n-aveam cum s-o ratez, vă rog frumos s-o luați ca atare și nu ca pe o glumă!”, anunță Că­tălin Diaconu la descrierea unei poze care în­fă­țișează un taximetrist chelios, îmbrăcat într-un halat de baie albastru deschis cu floricele. Da­că n-ar fi într-o benzinărie, lîngă taxiul său, ai putea fi ușor păcălit și ai crede că bărbatul toc­mai a ieșit din duș. Cîteva postări mai jos, un tî­năr se amuză copios pe seama unor domni ca­re-și spală covorașele mașinii în bălțile forma­te pe marginea asfaltului. Clasicul „ce-ai fă­cut, Bobiță?” apare și în comentarii, de parcă Bo­bi­ță ar fi numele de cod al fiecărui taximetrist ro­mân care-a fost prins cu mîța-n sac.

S-au strîns ca la clacă în jurul unei postări pu­blicate chiar de administratorului „CLU­BUL TAXIMETRIȘTILOR” și se revoltă pentru că doi „foști taximetriști care acum sînt gu­no­ie­ri de meserie” și-au inscripționat pe portbagaje „ba­gabonții”. Pesemne că „așteptau să pice o comandă de la americani, să-i mai fure de cîți­va bănuți”, îi ia la ceartă Balint Edmond într-un comentariu. Se pare însă că drama se am­pli­fi­că de la un răspuns la altul căci, aparent și pro­prietarul mașinii, Charly Charly, e pe grup și nu se poate abține de la o replică. „Alooo. Stop copii. Vi se pare vouă că vă fur clienții? Bă, a­tîta timp cît nu-i ilegal ce scriu… fac ce vreau”, concluzionează șoferul mașinii buclucașe.

Taximetriștii sînt prieteni buni, uniți cu toții împotriva maleficilor șoferi de Uber care „dis­trug taximetria”. Dimineața își pozează paha­rele de cafea lîngă volan și încarcă repede foto­­grafia să le ureze și colegilor „o zi frumoasă” și poate chiar să lanseze invitația la o țigară. Al­t­e ori n-au timp de cafea, dar pentru că nu-și pot neglija prietenii, postează clipulețe a­mu­zan­te, sau poze cu mașini care-ți taie răsuflarea.

Se-ntîmplă să se mai rătăcească pe „CLU­BUL TAXIMETRIȘTILOR” și persoane care nu practică meseria și cărora le ia ceva timp să se dezmeticească și să-și dea seama unde au a­juns. Roby Roberto, de exemplu, le-a transmis cu de­zamăgire celor de pe grup că „am și eu ne­vo­ie de un taxi, dar văd că nu vrea nimeni să vi­nă. Ok, vă mulțumesc!”. Taximetriștii n-au fost, însă, foarte permisivi cu el, luîndu-l imediat la întrebări și chiar spunîndu-i să „nu se mai dea în spectacol aici dacă se plictisește”.

Grupul e un club select în care nu oricine e primit. „Colegii” ba te iau peste picior, ba te-n­treabă de Bobiță, iar tu trebuie să fii capabil să le răspunzi de fiecare dată cu tot ce ai mai bun pentru că dacă n-o faci, s-ar putea să ajungi să fii expulzat așa cum i s-a întîmplat și lui Char­ly Charly, care acum este de partea șoferilor de la Uber.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top