Băuturi croite pentru client

1001 de măști Niciun comentariu la Băuturi croite pentru client 194
Băuturi croite pentru client

Cum se apropie iarna poți să treci pe la Croitorie. De aici poți să-ți iei pantaloni, evazați sau simpli, un palton, cojoc sau un frac. Toate îți țin de cald, iar servirea este la mi­nut pentru că Shoteria numită „Cro­­itorie” de pe Ștefan cel Mare este un loc unde te îmbraci pentru a ie­și în oraș. Concret, te îmbraci cu ce­va curaj datorită shot-urilor de toa­te felurile și combinațiile, făcute pe mă­sura ta, ca la o croitorie.

Intrarea se face chiar pe ușa de la Fornetti, pe care scrie cu galben CRO­ITORIE. Barul nu este foarte vi­zibil și nici nu se vrea a fi foarte cu­noscut. Bogdan, unul dintre pri­etenii celor care au gîndit conceptul, îmi explică că nici nu vor să pu­nă o firmă foarte mare sau vreo pan­cardă la intrare. „Mizăm pe pu­bli­citatea făcută din gură în gură. Că cei care au venit o dată aici vor spu­ne și prietenilor. E ca un secret pe ca­re îl afli de la prieteni.”
Îmi fac curaj și intru și eu pe cu­loarul îngust.

În dreapta este ba­rul, iar în spatele lui se află întotdeauna doi croitori, cu metru de cro­itorie la gît, gata să ia măsura clienților. În spatele lor sînt mo­soa­re și papiote de ață, mașini de cu­sut sau umerașe pe care sînt așezate cîteva fulare. Pînă mă gîndesc ce să-mi iau de îmbrăcat mă încălzesc cu un shot de tequila. E cinci lei, la fel ca toate shot-urile basic. Unul dintre barmani îmi explică din ce sînt ur­zi­te produsele lor și ajung la concluzia că mi s-ar potrivi un frac, o bă­utură combinată, din votcă și lichior de cafea.

Este în jur de ora 22.00, așa că ba­rul nu este foarte aglomerat. Este des­chis de joi pînă duminică, de la 21.00 pînă la 05.00 dimineața. Cei ca­re intră dau băuturile peste cap și merg mai departe, spre ieșirea din spate. „Ăsta este și conceptul. Să nu se formeze aglomerație”, îmi e­xpli­că Bogdan. După o gură de aer mă întorc înapoi la masa croitorului. Mă gîndesc că nu mi-ar strica și niș­te „pantaloni evazați” în gar­de­roba din seara asta, așa că mi se pre­gătește rapid o pereche. Este o bău­tură aromată, cu lichior de cio­co­la­tă și absint. Nu se stă foarte mult la discuție, deși clienții par să fie toți „de-ai casei”, cunoscînd oferta și sor­timentele. Unii chiar intră pe o par­te, beau cîte ceva, ies prin spa­te, doar pentru a se întoarce în cinci mi­nute pe partea cealaltă și fac asta de cîteva ori.

Nicăieri în Croitorie nu sînt me­se sau scaune. Este genul de loc pe care îl vizitezi ca să-ți faci curaj în­ainte de a merge într-un club sau oprirea în drum spre casă dacă mai ai nevoie de o doză de alcool pen­tru a dormi mai bine. Mă gîndesc că afară e puțin cam frig, iar o pe­re­che de pantaloni pare prea pu­țin, așa îmi mai iau niște „e­va­zați”. Brusc temperatura de afară nu prea mă mai deranjează și simt că aș pu­tea înfrunta și frigurile din La­po­nia. Poate de aceea mă și întorc și îmi co­mand un „costum de Moș Cră­ciun”. Și așa nasul și obrajii mi s-au făcut deja roșii.

Autor:

Andrei Mihai

Secretar de redacție la Opinia studențească, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” , secția Teologie Didactică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top