www.natalitza.ieftinik.af.com

1001 de chipuri Niciun comentariu la www.natalitza.ieftinik.af.com 2

In ac nu s-a mai intepat din tinerete. Daca te intilnesti cu ea pe strada si stie de-a cui esti iti face cu ochiul si te intreaba “ce mai face ma-ta?”

Stie sigur un lucru pe care nu are nimeni curaj sa-l combata. Aproape toti cei din satul Rebricea din judetul Vaslui se invelesc cu plapume facute de ea. “Toti copiii astia de la 30 de ani in jos au facut ochi in plapume cusute de mina mea”, Povesteste Natalita Nechifor, ridicind din sprincene. Ea stie ce-a vrut sa spuna. Are 50 de ani si coase la ghergheful lasat mostenire de mama ei de cind avea 20 de ani. Statura maruntica si subtire o transforma intr-un sfirlez atunci cind lucreaza.

“O plapuma nu trebuie sa aiba mai mult de patru kilograme, hai sa zic patru jumate cel mult ca dupa aia e prea grea si nu mai e buna de nimic ca nu se da dupa spate si tine frig”. Modelele difera de la om la om, fiecare femeie care vine la ea isi alege mai intii dintr-o carte cu trandafiri sau figuri geometrice doreste ca design. Si aici sta treaba ca la moda, culorile trebuiesc asortate. Daca fata e albastra, dosul trebuie sa fie bleu iar daca e rosie, dosul trebuie musai grena.

Serviciu fara carte de munca

Cu aceasta meserie s-a indeletnicit si si-a crescut cei trei copii, doi baieti si o fata, iar acum are trei nepoti, cifra ei cu noroc. Alexandra este nepoata ei preferata pentru ca-i seamana si pentru ca are parul lung si invata bine. I-a pus zestrea deoparte deja, insa mai are pina la maritis, abia a trecut in clasa a sasea. Ghergheful de lemn e vechi insa frumos incrustat pe margini. A incercat sa-l schimbe insa nu a gasit de cumparat si nici timplar care sa-i faca unu. “Se cam duce meseria asta, insa cit mai traiesc eu in satul asta, nu. Vin la mine din intreaga comuna nu numai de aici. 40 de lei, atit le cer si nu-i mult la cita munca este, sa stii”. O alta afacere de care se ocupa sint buteliile. Are in curte centru de schimbat butelii Shelgaz si n-o obosesc drumurile pina la poarta. E afacerea unuia dintre fii, insa ea este cheia si lacata. Lumea pe ea o stie si la ea vine dupa treburi.

Plapuma pe Internet

Nu-i place sa poarte batic ca toate femeile de virsta ei, este prea cocheta si asta atrage respectul barbatilor. Vara poarta palarie si asta inseamna ca e cucoana bine. Se gindeste chiar sa-si faca reclama pe Internet, sa-si largeasca orizonturile, sa o stie lumea din tot judetul. “Am vorbit eu cu cineva si pina in 2009 poate se rezolva”.

Lenuta a facut sapte plapumi la ea pentru fete. “Aveam lina de la tata si nu stiam ce sa fac cu ea. M-am gindit ca nu are rost sa cumpar pilote de astea din comert si am mers la Natalita. La oras o plapuma de asta e  peste un million, am vazut eu, ea ia ieftin. Bine ca lina o duc eu si materialul si ata”. Casa ei miroase a lina scarmanata si a betisoare parfumate aduse de nepoata.

Paula SCINTEIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top