Profesie sub bătăi de inimă

1001 de chipuri Niciun comentariu la Profesie sub bătăi de inimă 27

Înainte să trec pragul Secției de Chi­­rurgie Pulmonară, doctorul Gri­­go­rescu, șeful clinicii, mă ia de mî­nă, ca pe un copil mic, și mă conduce într-o rezervă. Iar eu îi urmez pașii ademe­ni­tă de par­fumul moale care lasă o tre­nă de tă­rie dulceagă pe culoarul Clinicii de Chi­rurgie Toracică. Doctorul care mi-a cuprins mîna cu palma-i caldă e, de fapt, o femeie trecută de patruzeci de ani, cu o privire de un negru măsliniu și cu părul brunet, care abia-i ajunge pî­nă la umeri. Sprîncenele-i arcuite și bu­zele un pic plinuțe, desenate pe tenul aproa­pe perfect, par că luminează.

Cristina Grigorescu este chi­rurg toraco-pulmonar de 18 ani care desfa­ce în me­die cîte 45 de piepturi pe lu­nă „adi­că cîte două pe zi, asta e mult pen­tru chi­rugia de plămîni, cînd în anii ’80 se făceau cîte două sute pe an, acum se fac cîte 1400”, și în fiecare „sută” spu­­­să se simte o mîndrie și o mul­țu­mi­re. În al doi­lea an după Revoluție, cînd a aplicat la rezidențiat, a prins unul di­n­tre cele cinci locuri pe toată țara, iar as­tăzi a a­juns să fie unul din cei doi chi­rurgi din întreaga Românie care fac ti­mecto­mie video toracoscopică (n.r.: in­tervenție pe timus), ceea ce înseamnă că pacientul nu rămîne cu cicatrici pe piept, doar cu cîteva semne în zona axi­­lei.

În țară sînt doar 25 de femei care ajută bolnavii să res­­pire cu pieptul plin doar din tăietura unui bisturiu.

În fiecare dintre toate cele șapte nop­ți de gardă pe care le are lunar, ci­­tește materiale profesionale sau știri din domeniul de care se ocupă cu drag, cu acele „bătăi de inimă”. În țară sînt doar 25 de femei care ajută bolnavii să res­­pire cu pieptul plin doar din tăietura unui bisturiu. „N-a fost ideea că sînt fe­meie în chirurgie, pro­ble­ma a fost care-i cel mai bun”, îmi spu­ne docto­rul cu mîinile împăcate pe ge­nunchi. Ca să se impună în profesia sa nu a lăsat ni­cio­dată să se observe că es­te obosită, deși era frîntă. Nu a avut par­te nici de con­cediul de maternitate cum se cade, s-a întors în sala de operație du­pă zece zi­le de la naștere. Iar mai tîr­ziu, pentru că soțul era la București, ve­nea cu fata la spital și o lăsa în grija asisten­telor în timp ce reanima o nouă pe­re­che de plă­mîni. „Sîntem prietene, are no­uă ani și jumate, încă e ușor”, rîde Cris­ti­na. Fiica sa își alege hainele pe care le poar­tă și mîncarea, chiar și la restaurant fa­ce singură comanda. Însă, împreună cu mama sa gătește, învață cuvinte noi atît în română cît și în engleză jucînd Scrabble.

Rezistența fizică pe care o are „e na­tivă”, iar pe cea psihologică a deprins-o în timp și e convinsă că nu soarta a fă­cut-o șef, însă superioritatea în gîn­di­re. „Ca să fii primul trebuie să știi cel mai mult și să demonstrezi asta”. Cris­ti­na se relaxează cel mai mult în artă. A­ca­să are toată editura Meridiana și a ci­tit în întregime cele trei sute de volu­me „n-am stat să mă uit la ele și să le șterg de praf”. Iar din profesia sa a în­vățat să pre­țuiască viața altfel „limita din­tre via­ță și moarte uite atîta-i”, îmi spu­ne ri­di­cînd mîna cu degetul mare lipit de cel arătător printre care abia se strecoară o fîșie de lumină.

Pe masa de operație deja o aș­teap­tă un pacient intubat, iar colegii tot mai des deschid ușa rezervei în care stăm. Pen­tru că nu e timp de pierdut, docto­rul Grigorescu mă conduce din clini­că cu același chef de discuție. „Nu se ope­rează cu sexul, ci cu mîinile și cu cre­ierul”.

Daniela VORTOLOMEI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top